Kinderboekenweek in groep 1/2A

'De Gruffalo' is één van de griezels van de kinderboekenweek. Dit was ook het thema van de kleuters waar ze zich vier weken lang mee vermaakt hebben. De klas werd thematisch ingericht. Bij de verteltafel met het boek van 'De Gruffalo' en bijpassende vingerpoppetjes speelden Kyan en Thijmen het verhaal prachtig na. In de veranderhoek dronk kabouter Glenn kabouterthee en sloop ondertussen Jarno 'De Gruffalo' rond, die zich in zijn donkere Gruffalogrot verborg als de muis eraan kwam. In de zandtafel werd een 'griezelbos' gemaakt waar allerlei griezeltjes, zoals trollen en andere griezels elkaar tegenkwamen in spannende verhalen. Er waren genoeg verkleedkleren, van heksenjurken tot paddenstoelmutsen. Zelfs Sofie en Tess in hun verkleedpak herkende je bijna niet meer. In de griezelwinkel op de gang werden allerlei vreemde zaken verkocht; gruffalotongen, muizenstaarten, slagtanden, gifgroene wratten en geroosterde vos (uit het boek van De Gruffalo).

De mooie griezelboeken van dit thema werden weer uitgebreid gelezen, vooral bij ons leesmomentje van de dag: elke dag 10 minuutjes na het opruimen, boeken bekijken en bespreken. In de ontdekhoek mochten de kleuters sporen zoeken en stempelen van bekende bosdieren zoals de vos en de muis. De knutselhoek werd veel gebruikt voor het maken van prachtige Gruffalo's, vooral de meisjes van groep 1 werkten hier graag.

Tijdens het spelen in bovenstaande hoeken gebruiken de kinderen; rekenen, taal, motoriek en leren ze vooral hoe ze met elkaar om moeten gaan. Onze methode Kwink voor sociaal emotioneel leren en groepsvorming, ondersteunt het samen spelen en werken in de klas.
Het geleerde uit deze methode werd goed toegepast door ze. Samen met de kinderen werden regels opgesteld voor de groep, zoals 'aardig zijn voor elkaar'. Hiervoor heb ik een 'Wij zijn aardig voor elkaar' potje in de klas gezet. We bedachten wat aardig zijn is voor hen en dit werd uitgetypt en op het potje geplakt. Elke keer als een kind vond dat een ander aardig deed, dan mocht dit kind een dopje in de 'Wij zijn aardig voor elkaar' pot doen. Komende donderdag is hij vol (ook met heel veel dopjes van de complimenten van juf erin) en dan gaan we met ons allen 'GRUFFALOTAART' eten. Een mooie gebakken, een echte! Ze verheugen zich er enorm op!