Search

50 jaar!

Wat een leuke en grappige ‘selfie’ zag ik maandagochtend op een stoel in de gang zitten, georganiseerd door de collega’s, want ik vierde op 15 mei, mijn 50e verjaardag. Ook de groep 1/2a kinderen hadden een verrassing voor mij: een prachtig kunstwerk met handjes op een boom en vele bloemen, plantjes en tuincadeautjes. Erg leuk en lief geregeld! Ik ben er erg blij mee en de plantjes groeien al volop in mijn tuin. Alle andere cadeaus hebben daar ook een mooi plekje gekregen. Groep 4, ook nog bedankt voor jullie lieve berichtjes, cadeautje en kunstwerk.

Op deze speciale dag had ik voor de kleuters een ridder- en jonkvrouwenfeestje georganiseerd, met passende spelletjes als; was ophangen, drakenvuur doven, paardenrace en nog veel meer. Het spannendste was toch wel het geluid(uit het materialenhok), van de draak die ze konden verslaan, door puzzelstukjes te winnen met dobbelen. Ook mochten ze zich verkleden als ridder of prinses.

Ik vond het op deze dag belangrijk dat de cup-cakes, ranja, chips en ijsjes, die ze kregen, van natuurlijke of biologische ingrediënten gemaakt waren, deze hebben ze met smaak opgegeten en gedronken. We hebben nog filmpjes over ridders en jonkvrouwen bekeken en tot slot gaf ik de kinderen een zelfgemaakt buideltasje(zoals vaak in de middeleeuwen gebruikt werd) met muntjes mee naar huis, zodat ze er thuis een leuk rollenspel mee konden spelen.

Deze dag was voor mij erg feestelijk en heel speciaal door jullie lieve verrassingen, bedankt allemaal!

Ineke

   


 

Proefjestijd groep 1 en 2

Niet alleen professor proefje laat de kinderen elke woensdag een half uurtje mooie dingen ervaren, ook juf Janet met haar poppenspel en voor één keer Meta, Sanne en Yara met hun muziekspel.

Vorige week heeft Janet de kleuters vermaakt met haar prachtige poppen(kast)spel. Leuke stemmetjes, spannende momenten en vermakelijk poppenspel werden getoond door Janet die met haar verhaal over de ‘kikkerkoning’, de kinderen enorm betrokken wist te houden.

De week daarop speelde Meta, de moeder van Sanne en Yara, op haar bijzondere harp, Sanne op haar ukelele en Yara met de tamboerijn. Een mooi middeleeuws geluid!

 

Thema ridders en jonkvrouwen

Wat een prachtig thema is dit toch. Vroeger en nu in de klas beleven! De groep 1/2a kinderen hebben veel geleerd van dit onderwerp. Vooraf hadden we leervragen opgesteld, die de kinderen zo goed mogelijk hebben; uitgebeeld, opgezocht, uitgespeeld, onderzocht en beleefd hebben. ‘Hoe word je een ridder, wat is een harnas, hoe ziet een jonkvrouw er uit, welke wapens gebruikten ze in de riddertijd, wat aten en dronken ze’ en nog veel meer vragen. Aan het einde van dit thema waren alle vragen beantwoord en dit was voor hen een mooie en leerzame ervaring.

De ervaring werd vooral opgedaan in de vele hoeken in de klas; rollenspel in het kasteel, manipuleren met roze rijst in de prinsessenspeelbak, lezen uit de themaboeken in de boekenhoek, kastelen bouwen in de zandtafel en natuurlijk knutselen over het thema in de knutselhoek.

Als afsluiting zijn de kinderen naar de Fraeylemaborg in Slochteren geweest. Hier hebben ze een rondleiding gekregen. Ze wisten veel vragen te beantwoorden die de gastvrouw stelde en waren erg enthousiast. Ook mochten ze zich daar verkleden als ridder of prinses. Na afloop buiten spelen en stoeien met vaders en moeders werd ook als erg leuk ervaren.

De foto’s hieronder over het thema en het uitje naar de borg, zeggen meer dan woorden! Meer foto’s, komende week in het fotoalbum van obsjaarfke.

   

   

Sneeuw en ijs in groep 1/2a

Nog de beste wensen voor 2017! Na de gezellige Sinterklaas-en Kersttijd, met lekkere pepernoten, marsepein en een fantastisch kerstdiner gemaakt door alle ouders, begonnen we deze week met vrij spelen en mag-werkjes maken over 'Oud en Nieuw'. Prachtige vuurpijlen en oliebollen werden er geknutseld en gekleid.

In de tweede week na de kerstvakantie begonnen we met een nieuw thema: Noord- en Zuidpool. De ontdekhoek van de wereld werd druk bezocht, met vergrootglazen werd de wereld van dichtbij bekeken. Ook waren er dia's over de poolgebieden. In de iglohoek woonden: 'Eskimo's (Inuït)' die lekker in de iglo lagen of rustig zaten te ijsvissen. Van suikerklontjes werden iglo's gebouwd. De watertafel werd een ijstafel met echte blokken ijs. Dat ijsbergen onder water groter zijn werd daar ook echt ervaren.

          

Bij dit thema horen verschillende taal-en rekenactiviteiten; telversjes over ijsberen, woordkaarten van de Noord-en Zuidpool, meten en wegen van ijsberen, voorlezen, kralenplanken, nieuwe letters leren, proefjes over ijs, lesjes sneeuw en ijs op de computer en nog veel meer. We herhalen verder de cijfers 10 t/m 20 voor groep 2 en 1 t/m 10 voor groep 1. Ook belangrijk is het oefenen van de dagen van de week en de 4 seizoenen.

       

                                                                                     

 

 

Minicamping Jaarfke

De eerste weken na de zomervakantie ( lijkt al lang geleden) werkten beide kleutergroepen over de zomervakantie. Liedjes, verhalen, fotoboek, woordenschat, voorbereidende rekenactiviteiten, rijmen, woorden klappen, letter Z ( zomer, zeester, zwemmen) en S (strand, schelp), knutselactiviteiten en ontwikkelingsmaterialen, speel hoeken de camping en de ijssalon, etc. Natuurlijk hoorden we vele verhalen over slapen in een caravan, huisje of tent. Om dit vakantie gevoel even terug te halen hebben we op donderdag 15 september gekampeerd op de mini-camping op het kleuterplein. We mochten in totaal 10 tenten lenen van de ouders , dus best nog een hele camping. Er hadden zich direct 3 ouders spontaan aangemeld om deze voor ons op te zetten en weer op te ruimen. Super dus!  Het was deze donderdag lekker tropisch, daarom hebben we alleen in de ochtend gekampeerd. De juffen hadden voor een broodje knakworst en een ijsje gezorgd, de kinderen hadden (extra) drinken mee. Voor in de tenten waren er boekjes en knuffeltjes om mee te spelen. Op de speelplaats stond extra een waterbaan met bootjes, stoepkrijt en allerlei soorten bellenblazen. Zon, zand en water dus!  De kleuters hebben de hele ochtend erg veel plezier gehad en zich prima vermaakt op onze camping. De foto's die gemaakt zijn kunt u zien in het fotoalbum. Alle ouders die dit mogelijk hebben gemaakt; super bedankt!