De Gruffalo in groep 1/2B

In groep 1 en 2 weken we over het boek de Gruffalo en dat de kinderen enthousiast zijn, zie je en hoor je zo.
Het thema sluit prima aan bij "lekker eng" van de de Kinderboekenweek, want de Gruffalo lust geroosterde vos, slangenpastei en uilencake.
Het boek is in rijmvorm en dus rijmen we dagelijks met groep 2b en de kinderen uit groep 1b leren dit spelenderwijs en rijmen al iets mee.
We willen al meerdere woorden rijmen en deze worden vaak gesteld, ook worden aan de groepen t.a.v. rijmen verschillende eisen gesteld.
Groep 2 rijmt met bestaande woorden, zoals vos-mos-bos-los en groep 1 rijmt met nonsens-woorden, zoals vos-gos en vos-kos.
Ook hebben we de letters g(ruffalo) / s(lang) / v(os) geleerd en door de groep 2 kinderen werden deze ook geboetseerd.
In de verschillende hoeken spelen de kinderen griezelig enthousiast: in de griezelwinkel, het Gruffalo bos en de natuurhoek achter de kast.
Bij de kinderen uit onze klas is de Gruffalo dans helemaal favoriet: met linten op de muziek als slang, vos, uil en muis is wat je ziet.
Zo gauw de muziek is afgelopen roepen de kinderen: nog een keer waarop ik dan vrolijk zeg:"goed, morgen doen we het weer".
Bij het tikspel spelen ze ook heel graag: er zit een Gruffalo in het bos en met muziekinstrumenten gaan de kinderen ook helemaal los.
Gistermiddag stond er een lekkere verrassing in de klas, hiermee waren dan ook echt alle kleuters in hun sas.
Het was een Gruffalo taart: echt prachtig om te zien en dat deze ook heerlijk smaakte bleek vrij vlot bovendien.
Ook wordt met dit thema de lampion gemaakt en ziet u de Gruffalo wanneer u de deur openmaakt.

Thema: ZOMER

Na 6 weken mochten we eindelijk weer naar school. Voor sommige kinderen duurde de vakantie echt te lang (hoorde we van enkele ouders). Veel kinderen vonden het dan ook prima om weer naar school te gaan. Met de vakantie nog vers in het geheugen zijn we gestart met het thema vakantie/ijssalon. De eerste week hebben we rustig aan gedaan, zodat de kinderen langzaam weer konden wennen aan het ritme van school. In deze week ook nog geen verplichte activiteiten, maar kennis maken met de nieuwe klas en hoeken. Ze mochten ook zelf beslissen wat ze aansprak: een werkje (zonneklep) maken, verven over de vakantie of spelen in de hoeken die de juffen hadden gemaakt. Zo was er een zwembad op de gang, in de klas een ijssalon en een kampeerhoekje. Hier konden de kinderen ook barbecueën met marshmallows en er was een watertafel en na 2 weken een zandtafel. Vanaf de tweede week zijn we weer begonnen met het reguliere (weektaken) programma. De weektaken bestaan uit verplichte-en vrijwillige werkactiviteiten. In de loop van het jaar nemen de verplichte werkjes verder toe. Juf Janet heeft 2x ijs gemaakt met de kinderen waar ze lekker van hebben gesmuld. De eerste keer met de blender (perzikijs favoriet) en de tweede keer is er met de ijsmachine aardbeienijs gemaakt. Alle kinderen kwamen voor de tweede keer nog een schepje ijs halen. Na de vakantie zijn er ook een paar nieuwe kinderen bijgekomen in de klas en wij wensen dat ook zij een fijn jaar bij ons zullen hebben. Zoals jullie weten is Dave vorig jaar veel ziek geweest en heeft hij een behandeling ondergaan. Deze behandeling is aangeslagen en hij is inmiddels herstellende. Naar schatting zal dit nog tot februari duren en tot die tijd zal Dave met regelmaat niet op school zijn. Wij wensen hem en zijn familie nog veen sterkte toe de komende tijd en we hopen dat hij er snel weer bovenop komt.