Search

Blauwestad

Al een tijdje  geleden waren de juffen jarig, maar in overleg met de kinderen werd besloten om het verjaardagsfeestje te vieren als het mooi weer was. Nu was het zover. Donderdag 22 juni was het prachtig weer en gingen we direct 's ochtends vroeg naar de Blauwestad. Met elkaar op de fiets was al een hele belevenis, maar dat de tractor van de gemeente voor ons ook nog alles rul had gemaakt was zeker erg bijzonder. Aangekomen bij de bankjes duurde het geen 3 minuten of de eerst kinderen lagen al in het water. Ze konden naar hartelust zwemmen,spelen, voetballen en volleyballen. Er waren ook kinderen die meteen de prachtigste kastelen gingen bouwen. Om 11.30 uur was de picknick, waar ze zich nauwelijks de tijd voor gunden. Na de middag namen verschillende kinderen nog een frisse duik en tegen 12.45 uur zijn we terug naar school gefietst. We wilden de brandende zon een beetje vermijden. Op school kregen de kinderen een "punt"ijsje en vervolgens gingen we de cadeautjes uitpakken. We zijn vreselijk verwend. Als laatste keken we een stuk van de film Kruimeltje. Het was een geslaagde dag en de juffen willen de kinderen en hun ouders bedanken voor de leuke cadeautjes.

   

   

Theaterdag op school

Theatermakerij Storm gaf allerlei workshops op het gebied van acteren.

Onze kinderen begonnen met Superhelden, ze leerden zich vrij te bewegen en trucjes, die men veel gebruikt in films. Hoe geef je iemand een klap, hoe sleur je iemand mee aan z'n haren en hoe geef je iemand een knietje zonder dat dit pijn doet. De tweede workshop was acrobatiek. In onze groep blijken veel acrobaten te zitten. Het duurde maar even of de hoogste menselijke toren was gebouwd. De derde ronde was Stuntman. Hier speelden de kinderen in toneelvorm allerlei geleerde dingen. De koning die in slaap viel en overmeesterd werd door een boef. Na veel geworstel is het uiteindelijk de koning toch gelukt, met behulp van de prins, de schatkist weer in zijn bezit te krijgen.


   


                                    

Leren in de buitenlucht

Maandag 19 juni steeg de temperatuur in het lokaal van groep 6 zodanig dat het in school niet meer vol te houden was. Gelukkig beschikken we over een nooddeur. We besloten om de boel 's middags buiten te zetten om te werken. Heel enthousiast ging een ieder aan het werk met studievaardigheden. Op het schoolplein waren voldoende schaduwplekjes te vinden, waar de kinderen heerlijk konden werken. Bij hoge temperaturen is dit voor herhaling vatbaar.

   

Avond 4-daagse

In de week van 12 t/m 16 juni liep groep 6 de jaarlijkse avond 4-daagse. Van de 18 leerlingen liepen er 14 mee. Een mooi resultaat.

Maandag een mooie loopdag, lekker weertje en een prachtige route door het Winschoter Stadspark en het centrum.

Dinsdag alweer een mooi-weerdag. De route ging deze keer via Heiligerlee naar Westerlee en terug naar Winschoten. Prima verzorging onderweg en een hoop lol.

Woensdag een lange route via het Oldambtmeer. We genoten van de natuur en hebben veel gezien onderweg. We liepen een goed tempo en zongen uit volle borst, alle liedjes die we kenden. Het potje vet kwam langs en natuurlijk de Chinees die in de bergen woont.

Vrijdag, de laatste dag. We hoefden maar 5 kilometer te lopen en toen hadden we al pauze. We moesten verzamelen op het voetbalveld en vandaar vertrokken we door het centrum. Veel, heel veel snoep en andere presentjes kregen de kinderen. Moe, maar voldaan ging ieder huiswaarts.

   

Schoolreis Hellendoorn

Donderdag na onze mini-Pinkstervakantie gingen we met de groepen 5,6 en 7 naar Avonturenpark Hellendoorn. In een prachtige bus van Deiman-tours vertrokken we vanaf het busstation in Scheemda. De reis was nog maar net begonnen of de tassen kwamen al open. De Kruitvat heeft het geweten dat Jaarfke op schoolreis ging, want de een had nog een grotere puntzak dan de andere. De lekkerste snoepjes deden de ronde. Om 10.10 uur kwamen we bij het park aan. We kregen een "vaste"plek toegewezen waar we onze rugtassen en jassen konden neerleggen. Ook moesten we daar om 12.10 uur zijn en stonden de patatten voor ons klaar. Alles was goed geregeld!! De kinderen hadden enorm veel lol en ze renden van de ene naar de andere attractie. Sommigen keken even de kat uit de boom of iets ook te hoog of te snel ging, maar algauw namen ze een besluit. Steeds zag je groepjes kinderen lopen/ rennen. Steeds overleggen wat ze gingen doen. Mooi gezicht om te zien hoe kinderen dan met elkaar omgaan. Om 16.15 uur moesten we verzamelen en kregen we nog een ijsje. Dat viel goed in de smaak. Terug in de bus deden we 2 spelletjes bingo. Een groot succes, de kinderen wilden nog wel meer spelen. Keurig op tijd arriveerden we terug  in Scheemda. Al met al een prachtige dag. Geen ruzies, geen pleister geplakt en heerlijk "Hellendoorn-weer".

   

Ook de kinderen hebben nog een stukje geschreven over de schoolreis.

Schoolreis groep 6 naar Hellendoorn

 

We zijn dit schooljaar naar Hellendoorn geweest. Het was wel heel lang rijden. Het was heel leuk in Hellendoorn ,we gingen bijna in alle attracties. Ook in de achtbaan die over de kop ging. Deze heet de tornado. Er was ook een wildwaterbaan. Die was heel leuk. In de pauze gingen we patat en een kinderfrikandel eten. Toen gingen we weer spelen en op het laatst gingen we nog een ijsje eten. Daarna gingen we terug naar de bus en toen waren we weer thuis.

Van Drilon

 

 

Schoolreis Hellendoorn

 

Schoolreis was erg leuk. Ik ben in de wildwaterbaan geweest. Daarna ging ik in de karretjes waar je het hele park kan zien en ook nog met de lasergames. Het was super leuk en op het laatst hebben we een ijsje gegeten. In de bus had ik veel snoep gegeten, want ik had honger. We hebben in de bus ook nog bingo gespeeld. 's Avonds was ik misselijk en ik hoefde toen geen avondeten.

Van Maybrit

 

Tom Dumoulin

Deze week was Tom Dumoulin het onderwerp van Nieuwsbegrip.
Eén van de opdrachten was om een naamgedicht te schrijven. Het volgende gedicht is geschreven door Ilan uit groep 6.

Toen ik bijna had gewonnen moest ik poepen.
Omdat ik last van mijn darmen had.
Maar ik verloor 53 seconden.

Dan haal ik het nog wel, dacht ik.
Uiteraad wist ik nog op de eerste plek te komen.
Maastricht is mijn woonplaats en daar is het feestje gevierd.
Ook de school waar ik op heb gezeten was blij.
Uren fietsen moest ik.
Leiderstrui was roze.
Iedereen is trots op mij.
Nou is zelfs de koning blij.

Zwemmen in de 'Ringberg'

Nu het mooi weer is gaan we elke dinsdagmiddag zwemmen in het openluchtbad 'de Ringberg' in Scheemda. We gaan op de fiets en dat gaat super goed met de groep. Lekker allerlei spelletjes doen, zoals basketballen in het water, op banden drijven en tikkertje spelen. Ook moeten we van juf Alies af en toe een baantje trekken en van de duikplank af!
Echt heel leuk allemaal, groep 6 geniet er van!!

   
 

Waterdierenexcursie

Vrijdagochtend 2 juni ging groep 6 op excursie in de buurt van de school. We hoefden deze keer niet ver te reizen, want bij het crossbaantje waren genoeg waterdieren te vinden. Van het Natuur-en Milieu Educatie Centrum leerden de kinderen eerst veel wetenwaardigheden over de verschillende waterdieren. Daarna gingen ze, voorzien van visnetjes, emmers en spiegeltjes, zelf waterdieren proberen te vangen in de sloot. Binnen een mum van tijd waren er de eerste schaatsenrijders, bootsmannetjes en watertorren al gevangen. Na een half uurtje werden de gezamelijke vangsten bestudeerd. Mede door het prachtige weer en doordat de tijd het toeliet konden de leerlingen nog even verder vissen. Het was een leerzame ochtend, waarop de kinderen volop hebben genoten.

   

Schoolvoetbaltoernooi in Heiligerlee

Heel Heiligerlee stroomde vol met kinderen en ouders op woensdagmiddag 19 april. Het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi werd gehouden. Voorafgaand aan het toernooi was het een paar dagen erg koud geweest, maar gelukkig scheen de zon en was het vandaag droog. De kinderen hadden zich al een aantal weken enigzins voorbereid en waren al een paar keer op het trainingsveld van sc Scheemda bezig geweest. Met veel plezier beginnen ze aan elke wedstrijd. Het verliep echter niet altijd zoals ze wel wilden maar ach........ winnen was niet het belangrijkste. Er werd leuk samengespeeld en het plezier was er niet minder om. Alle kinderen kregen na afloop een beker mee en een oorkonde. Fantastisch!! Alle ouders die meehielpen en kwamen kijken erg bedankt. Speciale dank voor Suzan en Bettina, de trainsters.
 

 

Paasontbijt

Heerlijk, heerlijk, heerlijk. De kinderen stonden te popelen van ongeduld om naar binnen te gaan op vrijdagochtend 14 april. Ze wisten dat er een heerlijk paasontbijt voor hun klaar stond. De ouderraad had voor veel variatie gezorgd. Er was voor elk wat wils. Toen alle buikjes gevuld waren hielp iedereen even met opruimen. Daarna mochten de kinderen een spelletje kiezen uit de kieskast.
's Middags hebben ze nog een film gekeken over "Mees Kees langs de lijn".

     

Scoor een boek

Dinsdag 11 april was het afsluitfeest van het leesproject "Scoor een boek". Vol enthousiasme liepen we naar het voetbalveld van Scheemda. Er waren allerlei leuke spelletjes uitgezet die we met de groep mochten spelen. Hele mooie spellen die we niet dagelijks doen zoals, rollen met een reuze bal, doelschieten, stormbaan en zelf woorden maken met letterhesjes. We behaalden 187 punten, net niet genoeg voor de hoofdprijs. Wel hebben we het meeste aantal boeken gelezen, nl 459 boeken in de periode van 6 februari t/m 11 april. De juffen zijn erg trots op zo'n fanatieke leesgroep.

     

Mondriaan

In groep 6 zijn veel creatieve leerlingen die een prachtige "Mondriaan" hebben gemaakt. Een goede vlakverdeling was een vereiste. Toen kleur voor kleur aanbrengen en tot slot de zwarte lijnen. Er is met veel plezier aan gewerkt en het resultaat is prachtig geworden.

Week van het Geld

Van maandag 27 t/m vrijdag 31 maart was het de Week van het Geld. Op veel scholen in heel Nederland werden lessen verzorgd door bankmedewerkers, zo ook bij ons op school. In groep 6 kregen we bezoek van ING- medewerker Richard Drent. De kinderen waren in groepjes verdeeld en kregen via het digibord allerlei vragen die met geld te maken hadden. Tussendoor was er een spannend filmje te zien van Dolores (bekend van o.a. het Klokhuis) die een code moest kraken. De kinderen hebben heel veel geleerd over omgaan met geld. Aanvankelijk ging de strijd tussen de groepjes gelijk op, maar uiteindelijk stonden er twee groepjes met dezelfde score bovenaan. Voor deze groepjes was er nog een beslissende vraag, waardoor er toch een winnaar kon worden aangewezen. Ze kregen als prijsje een groot stuk gum met de afbeelding van een 100-eurobiljet. Tot slot was er voor iedereen een kaartspelletje met vragen over geld. Het was een leerzame middag.

   

De Muziekbus

Dinsdagochtend 28 maart kwam de muziekbus op school. Een mooie omgebouwde passiersbus die nu dienst doet als activiteitenbus. De banken in de bus zijn niet meer 2-aan-2 naast elkaar geplaatst, maar allemaal langs de zijkant. Achterin de bus zit een tv scherm waarop ze filmpjes kunnen laten zien. Veel kinderen vonden het erg interessant te horen dat de accordeon veel "familieleden" heeft, bv de Khen (uit Laos) en de Sheng (China). De Sheng geeft natuurlijk Chinese muziek. De muziekleraar speelde ook live-muziek op de accordeon, op de trekharmonica en op de bandoneon. Een leuk, leerzaam uurtje, zo direct na de pauze!!

   

Een les van FC Groningen

Voetballes van FC Groningen, wie wil dat nou niet. Maandag 13 maart kregen onze leerlingen de kans op het voetbalveld van sc Scheemda. Ze konden hun voetbalkunsten vertonen en hun vaardigheden vergroten. FC Groningen jeugdvoetbaltrainer Peter de Boer gaf uitleg en de kinderen konden snel aan de slag. Ze deden een tikspel met de bal, een dribbeltestje, een partijtje en een echte FC Groningen-training die de 'sterren' ook altijd moeten doen. Ze hadden ook een schietmeter, zo hard je kon op het doel schieten, maar die was helaas defect geraakt. Het was een genot om de kinderen zo fanatiek bezig te zien. Wie had bedacht dat de kinderen die al op voetbal zitten vrij spel hadden tegen hun klasgenoten, kwam bedrogen uit. Meisjes die erg fanatiek waren in het aanval-en verdedigingsspel. Trainer de Boer deelde veel complimenten uit en vond dat de groep goed bezig was!!!

 

Dick Bruna / Nijntje

Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) ging deze week over het overlijden van Nijntje tekenaar Dick Bruna. In de tekst lazen we over de manier waarop Dick aan zijn naam kwam, (hij was namelijk een mollige baby) en hoe hij de tekeningen van Nijntje maakte.
Ook in groep 6 gingen we proberen een tekst te schrijven en Nijntje erbij te maken. Mooie beeldjes, ze hangen in de klas!! Kom gerust een kijkje nemen naar de 'Nepnijntjes'.

      

Monstertjes zoeken

Ook voor de voorjaarsvakantie heeft Squla weer een online spel klaar gezet voor de leerlingen. Een speurtocht naar de verdwenen monstertjes. Dierenverzorger Q heeft het hek open laten staan van de verblijven van de monstertjes. Ze zijn weggelopen en verdwenen. Aan ons de taak ze op te zoeken. We moesten bij 4 onderdelen, rekenen, spelling, begrijpend lezen en aardrijkskunde, ons door 3 levels heen werken en zo de monsters op het spoor komen. Het is ons gelukt. Bij rekenen vonden we een monster Blob bij de Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk. Bij spelling vonden we monster Boba bij de scheve toren van Pisa in Pisa, Italië. Bij begrijpend lezen vonden we monstertweeling Bing en Bong bij de Big Ben in Londen, Engeland en het laatste monsterje Bill vonden we bij het Vrijheidsbeeld in New York, Amerika.
Afwachten nu maar of we in de prijzen vallen.

   

B-fit

Woensdagochtend 8 februari stond de hele morgen in het teken van bewust zijn van gezond eten en voldoende bewegen. In samenwerking met het Huis voor de Sport en studenten van de Hanzehogeschool werden er activiteiten aangeboden. Er waren drie rondes:
1e ronde: creatief met fruit
2e ronde: onderdeel bewegen
3e ronde: quiz en memory
Een leuke, leerzame ochtend waardoor de kinderen weer zijn gewezen op het nut van goed, gezond eten en bewegen.

   

 

Klinkerbezoek

Dinsdagmiddag 7 februari hebben de kinderen van groep 5,6,7 en 8 een bezoek gebracht aan de Klinker. Ze keken naar de voorstelling: De kleren van de Keizer. In het kort is dit het verhaal wat de kinderen hebben gezien: Alfons wordt geplaagd op het schoolplein. Hij mag niet meespelen met de anderen. Ze vinden zijn kleding niet 'hip' genoeg. Verdrietig blijft hij alleen achter en begint hij te fantaseren dat hij alles heeft wat zijn hartje begeert. Opeens is hij keizer! Met een groot paleis, heel veel vriendjes, personeel dat alles doet wat hij hen opdraagt en geld genoeg om te kopen wat hij maar wil! Zijn grootste passie is mooie kleren. Ook al zeggen de mensen om hem heen dat hij ook aan andere dingen zijn geld moet uitgeven, doet hij alleen waar hij zin in heeft. Maar of hij daar gelukkig van wordt?
In deze vrolijke voorstelling vertellen acht acteurs het mooie en beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. In prachtige kostuums en met leuke liedjes maken ze duidelijk dat je met ijdelheid niet ver komt in het leven...

De kinderen hebben genoten van de voorstelling! Wij willen de ouders nogmaals danken die het mogelijk maakten dat we met meer dan 70 kinderen naar de Klinker konden rijden. Geweldig!

Scoor een boek in groep 6

Goed leren lezen is voor kinderen van groot belang. Daarbij helpt natuurlijk als ze plezier beleven aan het lezen. Met die gedachte voeren de Groningse bibliotheken het project "Scoor een boek" uit. Een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 6, "Scoor een boek", combineert lezen met sport, want..... scoren kun je overal!! Leerlingen van 197 basisscholen in de provincie Groningen zijn deze weken zoveel mogelijk boeken aan het lezen en elke keer als je een boek uit hebt mag je een voetbalsticker op het veld plakken. Nou, dat gaat als een trein. De leerlingen worden via een videoboodschap aangemoedigd door FC Groningen-speler Tom Hiariej. Dit filmpje is te zien op You-tube. Na tien weken lezen, sluiten de leerlingen het project af op acht verschillende locaties in de provincie. Voor ons is dit op dinsdag 11 april op het sportveld van sc Scheemda, waar allerlei leuke spellen worden uitgezet. Meer informatie volgt later.

Muziekles

Vanaf 1 februari zijn de muzieklessen van start gegaan, onder begeleiding van muziekdocenten van de muziekschool. De groepen 5 en 6 zijn verdeeld in vier groepen. Elke groep krijgt 4 weken lang een instrument te bespelen. Het zijn deze keer leuke instrumeren, te weten: accordeon, keyboard, djembé en fluit. Na 4 weken wisselen de kinderen door naar een ander instrument, zodat ze met alle instrumenten kennis kunnen maken.

 

De krant in de klas

In groep 6 stimuleren we het lezen op allerlei manieren. Deze keer hebben we de leerlingen de opdracht gegeven hun eigen krant te maken. Ze moesten 12 pagina's vullen (regio, sport, film en muziek, binnenland, buitenland) met informatie die zij belangrijk vonden in hun eigen krant. Er zijn prachtige kranten gemaakt. De kinderen hebben er met veel plezier aan gewerkt.

   

Kerstfeest in groep 6

Donderdag 22 december was het weer reuze gezellig in groep 6. Alle tafels waren keurig gedekt en overal stonden lichtjes op tafel. Heel sfeervol!! Het buffet zag er weer tip-top uit en alle gerechten smaakten overheerlijk. Iedereen had geweldig zijn/haar best gedaan om iets klaar te maken voor het buffet. Op het schoolplein was het ook erg gezellig. Samenzang van kerstliedjes viel in goede aarde. Alle kinderen van Jaarfke zongen uit volle borst, elke groep had een lied ingestudeerd. De leerlingen en de juffen wensen iedereen een goed en leerzaam 2017.

kerst_groep6_1 kerst_groep6_2 kerst_groep6_3

kerst_groep6_5 kerst_groep6_4

Detective Q

Met groep 6 doen we mee met de Detective Q quiz op Squla. Het kerstboek, Detective Q en de verdwenen Kerstman is een combinatie van een spannend verhaal, uitdagende puzzels en leerzame quizzen. De quizzen worden op de site van Squla gespeeld en leveren punten op. De kinderen werken er met veel enthousiasme aan en wie weet winnen we de wedstrijd om het mysterie op te lossen.

 

 

Sintfeest

Maandagochtend 5 december kwamen Sint en zijn Pieten bij Jaarfke op bezoek. In groep 6 verheugden de kinderen zich er al geruime tijd op. We hadden lootjes getrokken en konden de Sint dus mooi een handje helpen met surprises en gedichten. De leerlingen hadden prachtige dingen gemaakt. Vol verwachting klopte ons hart..........wat zit er in al die leuke dingen!!! Ook hadden de meisjes al geruime tijd geoefend op een pietendansje en de hele klas had een pietenmove ingestudeerd. De Sint en de Pieten deden volop mee en hadden veel plezier.

     

   

Beverwedstrijd

Begin november heeft een aantal leerlingen van groep 6 deelgenomen aan de Beverwedstrijd. Dit is een landelijke informaticawedstrijd, die is ontwikkeld om leerlingen kennis te laten maken met informatica. De leerlingen kregen uiteenlopende vragen die te maken hadden met o.a. informatieverwerking, logica en puzzels. De opdrachten waren best pittig en de kinderen moesten dan ook erg goed nadenken. De vragen dienden op de computer binnen een bepaalde tijd te worden gemaakt, waarna de antwoorden automatisch werden verzonden.

Onlangs kwam de uitslag binnen en het bleek dat onze leerlingen mooie resultaten hadden behaald. Alle kinderen die hebben deelgenomen aan de wedstrijd kregen een certificaat met daarop het behaalde aantal punten. Bij Nienke stond er zelfs op vermeld: 'Beste van de school'. Goed gedaan allemaal!

Bevertocht

December, de feestmaand, begon direct op 1 december voor groep 6. We gingen op bevertocht bij de Stichting NME (natuur-milieu-educatie) in Hoogezand. We moesten om 9.00 uur aanwezig zijn. Vervolgens kregen we informatie over de bevers. In 2008 zijn door het Drents landschap bevers uitgezet in het Drentse Aa-gebied. Deze dieren hebben het daar erg naar hun zin en sinds een aantal jaren zitten ze ook in het Zuidlaardermeer, maar hoe leven bevers? Wat voor sporen maken ze? Hoe ziet hun burcht eruit? Al deze vragen werden beantwoord tijdens deze les. De leerlingen gingen onderzoekend te werk middels een opdrachtenparcours. Erg leerzaam en zodoende weet groep 6 alles over bevers en hun leefomgeving.

     

     

Boerderijbezoek

Woensdag 16 november brachten we met groep 6 een bezoek aan de boerderij van akkerbouwer Naaijer. Kleinzoon Julian had ons op school over allerlei machines het een en ander verteld. Na de pauze vertrokken we op de fiets richting Scheemderzwaag. Op de boerderij zagen we zowel de grootste-als de kleinste traktor van het bedrijf. Ook de grote combine was erg imposant om in het echt te zien. Het allerleukste was nog dat de kinderen en de juffen, zelf de traktor mochten besturen en twee rondjes over het erf gingen rijden. Een leerzame ochtend en een fijne duidelijke rondleiding door Opa Naaijer.

   

Bezoek AZC

In groep 6 zijn we van start gegaan met de spreekbeurten/powerpoint. Een van de leerlingen had het over het asielzoekerscentrum. Erg interessant voor de kinderen. Het ging over een meisje dat gevlucht was met haar neef en nu hier een nieuw leven probeert op te bouwen in Nederland. Na veel omzwervingen zijn ze terecht gekomen in Oude Pekela. 's Middags mochten we met de hele groep een bezoek brengen op het centrum. We kregen daar een rondleiding, bezochten de peuterschool, de sportzaal en we mochten bij een familie hun huis bekijken. Erg leerzaam, de kinderen waarderen nu hun eigen kamer en spullen meer, en niets is nog vanzelfsprekend. Ze hebben hun ogen uitgekeken en het als een leerzame middag ervaren.

 

Oogappeltjes

 Donderdagochtend tijdens de rekenles gingen we op een andere manier aan de slag. We hadden groep 6 in drieën verdeeld en gezegd dat de groepen veel moesten samenwerken. Elke groep had een pot met "oogappeltjes", een kom,vork,ei en een bakplaat met bakpapier. Er moest binnen elke groep een verdeling komen wat iedereen zijn of haar taak was. In eerste instantie een gekibbel en een gekrakeel, maar al snel waren de taken verdeeld. Aan de slag met het recept, wegen en op de juiste manier mengen en verdelen. De oven stond al aan en de eerste koekjes waren al snel klaar. Elke groep mocht z'n eigen koekjes opeten en dat smaakte opperbest. Met dank aan juf Ina hadden we een "koekjesochtend".

   

Kinderboekenweek 2016

Woensdag 5 oktober begon de jaarlijkse kinderboekenweek. Het thema was: "Voor altijd Jong". We hadden de opa's en oma's uitgenodigd om deze ochtend mee te draaien op school. Om 8.30 uur gingen we dansen op het schoolplein. Daarna ging elke opa/oma met zijn/haar kleinkind(eren) mee in de klas. In elke groep waren verschillende activiteiten die de kinderen samen met hun grootouders deden, zoals:

- we maakten een stamboom

- we bespraken het ouderwetse leesplankje en maakten die toen zelf ( aap, noot, mies)

- verhalen / geschiedenis

Tijdens de ochtend werden alle bezoekers en de kinderen getrakteerd op poffertjes met poedersuiker. Na de pauze deden we verschillende spelletjes in de klas en ook buiten, bv. touwtje springen, elastieken, zaklopen en voetballen. Al met al een prachtige morgen waar iedereen erg van heeft genoten.

       

Proefjesdag

In de taalmethode kwamen proefjes aan de orde die we met de groep hebben gedaan:

We  maakten ons eigen vergrootglas. In een karton knipten we een gat en deden er plasticfolie over, daarna een druppel water erop...... en inderdaad de letters werden groter.

Met zeepsop bellen blazen en die groter maken door er opnieuw in te blazen. We gebruikten rietjes en veel sop.

Na enig overleg wilden de leerlingen zelf ook proefjes bedenken. Ze kregen dit als opdracht mee naar huis. Ze mochten zelf weten of ze het alleen, met 2-tallen of met 3-tallen wilden doen. Nou de leukste proefjes kwamen langs.

  

  

 

 

 

 

Tuintje

Woensdag 21 september hebben de kinderen op het schoolplein, rondom de boom, plantjes gepoot. Ze hebben heide en violen geplant. Het was nog een hele klus, eerst nieuw aarde erop, harken, spitten en graven. We bedachten een mooi tuinontwerp. Daarna voorzichtig de plantjes uit de bakjes halen en dan met elkaar de planten poten.  De kinderen deden het goed. Ze ruimden alle troep weer keurig op, veegden het schoolplein netjes aan en tot slot gaven ze de planten water. Nu maar hopen dat de plantjes flink zullen groeien zodat we er nog een hele tijd van kunnen genieten.

   

 

The daily mile

Groep 6 had in een les van Nieuwsbegrip tekst over The Daily Mile. Het is in Schotland ontstaan. Een juf daar vond dat de kinderen wel wat extra beweging konden gebruiken en ging elke dag met de kinderen The Mile lopen.Elke dag 1 1/2 km lopen/ rennen. Ook in Nederland werd het per 1 september geintroduceerd door Erben Wennemars .Groep 6 vond het wel wat om er aan mee te doen. Zo gezegd, zo gedaan!!! Elke dag lopen/rennen we onze rondjes. Goed voor de algehele lichaams beweging en heel goed voor de concentratie. MEER BEWEGEN MAAKT GEZONDER!!!