Search

Gedichtenwedstrijd

Enige tijd geleden schreef de bibliotheek een gedichtenwedstrijd uit voor de scholen. 
​Groep 5 deed er aan mee en......... Noud Hendriks won.
​Hij mocht op woensdag 21 februari in de Klinker zijn gedicht voorlezen, tijdens de Voorleeswedstrijd van de basisscholen. 
​Noud deed het fantastisch!!​De Muis
​Er woont in een huis een kleine muis.
​Hij heet Snuis.
​En speelt altijd met een buis.
​Soms is hij wild en heeft hij pijn.
En dat vindt Snuis niet fijn.
​Hij gaat dan huilen bij zijn meisje Muis.
​En direct daarna was alles weer pluis.
Hij kreef van haar een dikke zoen.
Dat moesten ze maar vaker doen.   
 

14 Februari Valentijnsdag

Voor Valentijnsdag hebben de leerlingen van groep 5 een leuke kaart gemaakt voor een speciaal iemand. Ze mochten zelf weten voor wie. Ze hadden in de kaart een lief gedichtje geschreven. Post nl. had een actie "Een kus in de bus". We konden een rode kus op het envelopje maken en dan werd de valentijnskaart gratis via de post bezorgd. 

Olympische Spelen PyeongChang 2018

In groep 5 knutselen, tekenen en werken we over de Olympische Spelen. We zijn fanatiek en leven erg mee met de sporters. Als er spannende wedstrijden zijn van de Nederlanders dan gaan we zeker even kijken. Elke keer als we een medaille winnen dan vullen we ons medaillebord aan.
Succes!!!

​    

Scoor een boek in groep 5

Goed leren lezen is voor kinderen van groot belang. Daarbij helpt natuurlijk als ze plezier beleven aan het lezen. Met die gedachte voeren de Groningse bibliotheken het project "Scoor een boek" uit. Een uniek leesproject voor de kinderen uit groep 5 en 6. "Scoor een boek" combineert lezen met sport, want........ scoren kun je overal!!! Leerlingen in de hele provincie Groningen zijn de komende weken zoveel mogelijk boeken aan het lezen en elke keer als de kinderen een boek uit hebben, mogen ze een voetbalsticker op het voetbalveldposter plakken. Nou dat gaat als een trein. De leerlingen worden via een videoboodschap aangemoedigd door FC Groningen speler Tom van Weert. Dit filmpje is te zien op You-tube. Na negen weken lezen sluiten de leerlingen het project af op het voetbalveld van sc Scheemda. We kunnen daar dan allerlei activiteiten doen. 

Basketbalclinic van Donar

Groep 5 kreeg op maandagochtend een basketbalclinic van Donar. Ze leerden de beginselen van het basketballen door middel van uitdagende oefeningen en echte wedstrijden.... Donar is voor het huidige schooljaar een samenwerking aangegaan met onze stichting SOOOG. In het kader van het Topsportproject kregen de leerlingen deze workshop aangeboden. Ze vonden het erg leuk en leerzaam. Dat de clinic werd gegeven door een basketballer van Donar maakte het natuurlijk extra leuk. 

    

Weerbaarheidstraining

Woensdagochtend 31 januari was de laatste keer van de weerbaarheidstraining "Rots en Water". De kinderen hadden hun ouders uitgenodigd om te komen kijken naar wat ze geleerd hadden. Wat de ouders niet wisten was dat ze af en toe ook mee moesten doen en dat vonden de kinderen natuurlijk erg leuk. Ze leerden hun ouders hoe je stevig moest gaan staan en hoe je vertrouwen kon winnen. Leuke activiteiten die de papa's en mama's met veel plezier deden. Aan het einde van de les kregen alle leerlingen een certificaat onder luid applaus van alle belangstellenden. We bedanken Theo en Renè voor hun bevlogen lessen de afgelopen tijd. 

     

Scholendamtoernooi

Op woensdagmiddag 17 januari vond het 6e scholendamtoernooi van de gemeenten Bellingwedde en Oldambt plaats. Het toernooi werd gehouden in Winschoten. Van onze school deed groep 5 mee in twee teams. Elk team bestond uit 4 leerlingen. Tijdens de wedstrijden waren de kinderen zeer geconcentreerd, het was dan ook muisstil in de zaal. Ondanks het feit dat onze leerlingen nog beginnende dammers waren hebben ze het erg goed gedaan. Ze wisten goed tegenstand te bieden aan meer geoefende dammers, waarvan sommigen zelf lid van de damclub waren. Onze teams eindigden als 3e en 4e. Ze kregen een prachtige beker voor de school en alle leerlingen mochten een mooie medaille mee naar huis nemen. 

    

 

 

 

Kerst in groep 5

De hele donderdag waren de kinderen al druk in de weer voor het kerstdiner. Ze hadden zelf, naar ieders tevredenheid, groepjes gemaakt waar ze wilden zitten. De tafels werden bekleed met een mooi wit tafelkleed en daarop voor ieder kind, een zelf in te kleuren placemat. Alle borden en bestek keurig op tafel en bij ieder bord een lichtje.
De kinderen vonden het best spannend om in het donker weer naar school te gaan. Alle gerechten zagen er piekfijn uit en de jongens en meisjes hebben volop genoten van al het lekkers wat op tafel stond. Na de maaltijd kon de kerstvakantie beginnen. De juffen wensten iedereen fijne dagen en een leuke vakantie.

   

Sintfeest

Dinsdagochtend 5 december kwamen Sint en zijn Pieten bij Jaarfke op bezoek. In groep 5 verheugden de kinderen zich er al geruime tijd op. We hadden lootjes getrokken en konden de Sint dus mooi een handje helpen met surprises en gedichten. De leerlingen hadden prachtige dingen gemaakt. Vol verwachting klopte ons hart........ wat zit er in al die leuke dingen!!!!! Ook hadden de meisjes al enige tijd geoefend op de pietendans en de hele klas had een pietenmove ingestudeerd. De Sint en de Pieten deden volop mee en hadden veel plezier.

   

   

Geldpieten

Dinsdag kwamen er twee geldpieten op school omdat de kinderen van de groepen 5 t/m 8 Sinterklaas mogen helpen met het kopen van cadeautjes. De kinderen waren 's middags al erg onrustig, want zoals elk jaar was het nu ook toch weer een beetje spannend. Gelukkig hadden de Pieten voor elk kind een envelopje en wat snoepgoed.

Knutselen met marsepein en andere knutsels

Nu de Sint weer in het land is maken we allerlei leuke dingen voor het Sintfeest. In groep 5 mochten we een marsepeinen letter versieren. De beginletter van je eigen naam en daar allerlei lekkers op doen, zoals pepernoten, smarties en dropveters. We hebben ook prachtige schilderijen geverfd en een knipwerkje gemaakt.

     

 

Cow of Art

Groep 5 werkte met veel plezier aan het schilderij "Cow of Art". We schilderden allemaal puzzelstukjes en die vormden samen een koe. We hebben er met veel plezier aan gewerkt en we hopen dat het veel opbrengt voor het goede doel, Samenloop voor Hoop.

Schoolontbijt

Logistiek werd ons schoolontbijt verplaatst van woensdag 8 november naar donderdag 9 november. Alle kinderen konden genieten van een gezond ontbijt. Er zat van alles in de pakketten die de leerkrachten in de verschillende groepen hadden klaargezet.
Brood-bruine bolletjes-krentenbollen-kaas-appelstroop-boter-smeerkaas-melk-thee-yoghurt-cruesli-crackers en appels. De ouderraad had nog gezorgd voor verschillende soorten vleeswaren. De kinderen smulden naar hartenlust en hebben veel meer gegeten dan thuis!!!
Heerlijk, zo de ochtend beginnen.

   

Zichtbaar zijn

In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland deed groep 5 mee aan je laten zien in het donker. We volgde een les over Zichtbaar zijn en gingen onze fietsen controleren of er inderdaad goede verlichting op zat. Ook de reflectoren bij de trappers werden gecontroleerd. Als alles goed was en in orde bevonden dan mochten ze een "prima sticker" plakken en een label aan de fiets maken van: "IN ORDE".
Terug in de klas lag er een hele grote groepskleurplaat die we met elkaar in mochten kleuren.

   

Lampionnen

We hebben onze lampionnetjes klaar en ze zijn erg mooi geworden. We gaan veel snoep ophalen en lang lopen tot het laat in de avond is. Dit zijn de plannetjes van groep 5.
In de klas hebben we een nieuw liedje geleerd:
🎶  Ieder jaar op 11 november,
     gaan we met een lampion.
     Door de straten, langs de huizen,
     lopen tot je niet meer kon.
     Als we zingen op de stoep,
     krijgen wij een handvol snoep.
     Als we zingen op de stoep,
     krijgen wij een handvol snoep. 🎶
(melodie: Zie de maan schijnt)

 

The Daily Mile

Groep 5 loopt, als het weer het toelaat, the Daily Mile. Het is in Schotland ontstaan. Een juf vond daar dat de kinderen wel wat extra beweging konden gebruiken en ging met de leerlingen elke dag the Daily Mile lopen. Elke dag 1/12 km rennen/lopen. Ook groep 5 vond het mooi om te doen en zo besloten we om 2/3 rondjes Torum te doen. Veel bewegen is gezond en verhoogd de concentratie. MEER BEWEGEN MAAKT GEZONDER!

 

Rots en Water

De eerste les Rots en Water van afgelopen woensdag was een succes. De kinderen waren erg enthousiast en deden allemaal goed mee. Ze leerden NEE te zeggen als er iets was, wat ze niet wilden. Hoe doe je dat en welk teken hoort erbij.

   

Baby Ezra

Het broertje van Aaron is geboren. Hoera, op 16 oktober werd Ezra geboren. Hij is kerngezond en Aaron is er erg blij mee. Papa kwam de volgende dag op school om samen met Aaron alle klasgenoten op een beschuit met blauwe muisjes te trakteren. Dat viel erg in de smaak. Wij hadden een mooie babyslinger voor Ezra gemaakt.

  

Knutselcarrousel

Opgewonden kwamen de kinderen binnen op dinsdag- en donderdagmiddag tijdens de Kinderboekenweek. Er was een knutselcarrousel, ze mochten zelf kiezen welk werkje ze wilden maken. In de groepen 5 t/m 8 lagen allerlei materialen klaar en wat je wilde maken, daar mocht je mee beginnen. Als je klaar was, liep je naar een volgend werkje, enz. Er zijn leerlingen die zo hard werkten dat ze 4 "griezels" mee naar huis namen om 15.15 uur. De ouderraad kwam halverwege de middag langs met drinken een een ''eng"snoepje. Een lekkere traktatie op zo'n gezellige middag.

 

Opening Kinderboekenweek

Woensdag 4 oktober ging de Kinderboekenweek van start. Het thema is dit jaar 'Griezelig Eng'. Het begon 's ochtends al meteen op het plein, daar liepen Dolfje Weerwolfje en de lelijke heks. Bij binnenkomst keken de kinderen hun ogen uit, de hele gang was versierd met vlaggetjes, spinnen, vleermuizen, enz. Het was een mooi gezicht, maar ook wel griezelig eng. Gelukkig kijken de kinderen er met een grote glimlach naar en vinden ze het allemaal alleen maar leuk. De aankomende week zijn er nog diverse activiteiten die rondom dit thema plaatsvinden. Zo hebben we een lessen-knutselcarrousel, de kinderen mogen dan uit verschillende creatieve activiteiten kiezen wat ze willen maken.
De kinderen hebben een leesbingo meegekregen, waar ze op aan kunnen  kruisen, waar en op welke momenten ze hebben gelezen. Als alle hokjes vol zijn mag het stencil op 11 december weer mee terug naar school en wordt er in elke klas een boek verloot. Goed bewaren dus........

 

Kleine beestjes zoeken

Op donderdagmiddag 21 september ging groep 5 in de omgeving van de school 'kleine beestjes' zoeken. De leerlingen hadden allemaal een glazen pot en gingen op pad. Al gauw hadden de kinderen de mooiste spinnen en lieveheersbeestjes gevonden. Toen we in het bosgebied kwamen zagen we veel verschillende spinnen. Sommige kinderen  hebben ze gevangen en op school "onderzocht", anderen durfden het niet zo goed en vroegen hulp. De leerlingen hadden een stencil waar ze alle gegevens op konden schrijven. Er was eerst nog enige discussie over het aantal poten van een spin , maar na onderzoek wist iedereen het. Een heerlijk uurtje buitenlucht en erg leerzaam.

     

Informatieavond groep 5

Maandagavond 18 september was de informatieavond. De kinderen hadden 's middags al hun boeken op tafel gelegd zodat ze alles aan hun ouders konden vertellen. De opkomst was fantastisch. Veel ouders lieten zich voorlichten door hun kind en dat deden ze erg goed. Natuur, aardrijkskunde, geschiedenis en blits (studievaardigheden) waren favoriete boeken om in te kijken. Veel ouders genoten en de kinderen waren maar wat trots om hun klas te laten zien.

   

Groep 5 maakt naamgedichten over Orkaan Irma

Orkaan Irma heeft veel schade gebracht.                                                     
Rommel lag overal op het eiland.                                                                  
Kunnen mensen dit overleven zonder water?                                               
Als er maar gauw hulp komt.                                                                         
Als de orkaan maar niet terugkomt.                                                               
Niemand ging toen naar buiten.                                                                    

Op 6 september was er een orkaan.
Rommel lag overal op Sint Maarten.
Koning Willem Alexander bezocht het eiland.
Alles was verwoest.
Alle mensen waren geschrokken.
Natuurlijk gaan andere landen hulp bieden.

Orkaan Irma raasde door Sint Maarten.                                                     
Raasde zo hard, alles lag omver.
Kapot, alles was kapot, niet leuk.
Alles ie bijna allemaal weg.
Andere landen bieden hulp.
Nu gaat de orkaan ergens anders heen


                                             .                                    

             

Welkom op de site van Groep 5Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Onze groep wil zich aan U voorstellen:

Linda, Marit, Vera, Sem, Aaron, Sean, Wesley, Bas, Tristan, Noël, Amber, Sven, Joycille, Mika, Roan, Jasmien, Tygo, Noud, Larissa, Julin en Mathijs.
We gaan er een mooi schooljaar van maken en veel leuke dingen doen. Ook gaan we natuurlijk veel leren. Dit schooljaar krijgen we aardrijkskunde en geschiedenis. Onze juffen zijn juf Marie en juf Truus.