Search

De tuin is klaar!

Wij van de kinderraad hebben de schooltuin weer mooi gemaakt.
Wij hebben bij de O.R. om geld gevraagd voor nieuwe platen. Toen zijn we met bijna alle kinderen van de kinderraad, juf Annet en juf Fiona naar de Intratuin geweest. En de medewerkers die ons hielpen werden helemaal enthousiast dat we dat deden. 
We hebben daar: bloembollen, viooltjes, een stamroos en nog wat andere bloemen gekocht. Drie kinderen uit groep 7 hadden een plattegrond van onze schooltuin gemaakt. Daar konden wij de planten op zetten om te zien hoeveel er in kon. 
We hadden ook nog wat gereedschap gekocht en van juf Annet een paar spulletjes gekregen. We hebben met de tuin groep gezorgd dat de plantjes er mooi in kwamen.
We hebben ook een stukje moestuin gemaakt waar we ook echt van kunnen eten. En nu hopen dat het mooi blijft.

Groeten de kinderraad.

B-Fit

Sinds vorig schooljaar doen wij als school mee aan het B-Fit project van het Huis voor de Sport Groningen. Dat betekent dat we op school extra aandacht besteden aan gezondheid en bewegen. Een van de onderdelen die we in het kader van B-Fit gedaan hebben is het aanleren van allerlei  verschillende pleinspelen en daarvoor zijn ook nieuwe materialen aangeschaft. Op woensdag 8 februari hebben de groepen 3 t/m 8 een B-Fit ochtend gehad op school. Deze ochtend werd geheel verzorgd door studenten van de opleiding Sport, Gezondheid en Management van de Hanzehogeschool Groningen en begeleid door het Huis voor de Sport Groningen. Aan het begin van de ochtend hebben we de spelmaterialen voor op het plein officieel in gebruik genomen (we gebruikten ze al een poosje) en hebben we het bordje waarmee we ons echt een B-Fitschool mogen noemen onthuld.

  

        

Zomerlezen

Hoe hou je het leesniveau van je kind op peil tijdens de zomervakantie?

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen 1 à 2 AVI-niveaus terugvallen. Dit wordt ‘zomerverval’ of ‘zomerdip’ genoemd. Het is dus belangrijk om ook in die lekker lange zomervakantie te blijven lezen!

 

Voorkom zomerdip bij je kind

Bij het afnemen van een leestoets technisch lezen aan het begin van het schooljaar is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. Dit wordt zomerdip of zomerverval genoemd. Ouders zijn zich vaak niet bewust van dit verschijnsel. Om het succes van de leesontwikkeling gedurende het afgelopen schooljaar vast te houden en te voorkomen dat deze terugval optreedt, is het belangrijk om ook thuis regelmatig te blijven lezen: zomerlezen noemen wij dat.

 

Zomerlezen: 5 tips

Hoe zorg je ervoor dat de leesontwikkeling van je kind tijdens de zomervakantie gewoon doorgaat?

 

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen!

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen.
 

Tip 2: Op vakantie? Neem leuke (taal-)spellen mee

Tijdens regenachtige dagen op de camping of in het hotel slaat de verveling snel toe. Maar ook als de zon schijnt zijn spelletjes leuk tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zoals scrabble (junior), rompompom en maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers zijn ideaal om de zomerdip op te vangen. Ook bordspellen dragen bij aan lezen.
 

Tip 3: Kinderboeken mee!

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen.

 

Tip 4: Lezen is overal

Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, leesdoeboeken en kindertijdschriften zijn leuk èn zinvol om te lezen.
 

Tip 5: Vertier op de achterbank

Voor lange autoritten zijn bijvoorbeeld vakantiedoeboeken superleuk en leerzaam. Rijden maar!

Schoolreizen

Donderdag 19 mei zijn alle groepen van 1 t/m 7 op schoolreis geweest. Groep 1 en 2 naar Nienoord in Leek, groep 3 en4 naar de Flierefluiter in Raalte en groep 5, 6 en 7 op survival in Annen en naar het Boomkroonpad in Drouwen. Het was gelukkig heel mooi schoolreisweer. Alle kinderen hebben enorm genoten van deze dag! De leerlingen van groep 3 en 4 hebben zelfs twee geitjes geboren zien worden!

Ook groep 8 heeft zich prima vermaakt in een nagenoeg leeg schoolgebouw. Dan kun je bijvoorbeeld verstoppertje spelen door de hele school! Zelf gaan zij 1, 2 en 3 juni op kamp.

Foto's van de schoolreizen worden in het fotoalbum geplaatst. Hou de site dus in de gaten!

     

Kleuter/peuterproject

Op dit moment wordt in de kleutergroepen gewerkt aan het thema winkels. Eenmaal in het jaar werken alle kleutergroepen van de drie basisscholen en de peuterspeelzaal aan een gezamenlijk project.

Op Jaarfke wordt in groep 1/2a gewerkt over de kookwinkel. De kinderen hebben al moeilijke woorden geleerd, leuke schortjes gemaakt en ook daadwerkelijk gekookt/gebakken.

Groep 1/2b werkt over de fietsenwinkel. Gisteren hadden alle kinderen hun fiets mee en werd er naar hartelust op het plein en op de (afgezette) straat gefietst. Daarna zijn alle fietsen keurig gepoetst. In de bouwhoek kunnen de kinderen fietsen op een hometrainer.

De komende dagen wordt er nog hard aan het thema gewerkt. Ook gaan alle leerkrachten/peuterleidsters bij elkaar op bezoek om te bekijken wat er allemaal gemaakt en gedaan is en hoe dit door een ieder aangepakt is. Er worden ervaringen uitgewisseld en natuurlijk wordt er ook even bijgekletst.

     

 

    

 

    

Kerstfeest

In de weken voorafgaand aan het kerstfeest is er hard gewerkt om het feest te laten slagen. Kinderen hebben met hun ouders lekkere hapjes bedacht en gemaakt voor het kerstdiner. De OR heeft kleding in Dickensstijl uitgezocht en alle voorbereidingen voor op het plein gedaan, hier kunnen ouders genieten van allerelei lekkers, zoals glühwein, warme chocolade, knieperties, spekkedikken en hamburgers. De kinderen hebben, onder begeleiding van juf Fiona, flink geoefend op de kerstliedjes die ze, voorafgaand aan het diner, op het plein ten gehore zullen brengen.

Foto's van het kerstfeest staan in het fotoalbum.

         

Sinterklaas

Vandaag, vrijdag 4 december, heeft Sinterklaas een bezoek gebracht aan onze school. Hij werd vergezeld door maar liefst zes Zwarte Pieten! Sinterklaas kwam aan met de boot. Dat is knap bij ons voor school, waar geen water is!

Met zijn allen hebben ze een bezoek gebracht aan alle groepen. In groep 1/2 hebben Sint en de Pieten meegedaan met de spelletjes, in groep 3/4 hebben ze gezelschapsspelletjes gespeeld en in de andere groepen hebben ze even gekeken wat alle hulpsinterklazen en -pieten voor moois van de surprises hadden gemaakt.

Het was een heel gezellige dag, die goed georganiseerd was door de Sinterklaascommissie en de OR. Hartelijk dank daarvoor!

Binnenkort meer foto's in het fotoalbum.

     

Afgelopen zaterdag is Sinterklaas aangekomen in Scheemda. En dinsdagmiddag zijn de Geldpieten bij ons op school geweest en woensdag de Eierkoekpieten! Pieten zie je tegenwoordig in allerlei soorten en maten, maar dit zijn wel heel bijzondere.

De Geldpieten komen ieder jaar iets lekkers brengen en ja, natuurlijk ook geld... Dit is voor alle kinderen in de hoogste groepen van de school, zodat zij Sinterklaas in deze drukke tijd een beetje kunnen helpen. Ieder kind koopt een cadeautje voor een klasgenootje en verpakt dit in een leuke surprise. Ze maken er zelfs een gedicht bij!

De Eierkoekpieten zijn geen echte Pieten. Eierkoekpieten worden gemaakt door de kinderen van groep 1 t/m 4 van.... eierkoeken.

Volgende week donderdag kunnen de ouders van de kinderen van groep 1 en 2 alle gemaakte werkjes bekijken. En vrijdag is het dan zo ver. Dan komt Sinterklaas bij ons op school. Alle kinderen kijken daar vol verwachting naar uit!

Foto's staan in het fotoalbum.

            

Schoolfruit

Obs Jaarfke doet mee aan EU-schoolfruit. De schoolfruitleveringen starten in de week van 2 november 2015 en lopen t/m 22 april 2016. In totaal ontvangen de deelnemende basisscholen gedurende 21 weken drie stuks gratis groente of fruit per week.  De school maakt dan ook gebruik van de EU-Schoolfruit-lessen en materiaal voor het digibord.

Op de website euschoolfruit.nl staan leuke proefjes en weetjes.

Weetje: Als een peer uit zijn bloem begint te groeien, groeit hij eerst met de dikke kant naar boven. Pas als de peer te zwaar wordt voor het steeltje, kantelt hij langzaam naar beneden.

Kinderboekenweek

Onder het motto ‘Raar, maar waar!’ staan natuur, wetenschap en techniek dit jaar centraal in de Kinderboekenweek die plaatsvindt van 7 tot en met 18 oktober 2015.

Kinderen zijn nieuwsgierig, willen alles weten en gaan graag op onderzoek uit. Daar krijgen ze zeker de kans voor tijdens deze Kinderboekenweek! Juist door boeken te lezen vinden ze antwoord op hun vragen en doen ze gekke ontdekkingen. Maar daarnaast leek het ons leuk om op woensdagmorgen te starten met het ontdekken van....

Programma:

8.30 uur: De kinderen gaan eerst naar de klas, groep 8 zet tafels naar buiten.

8.35 - 9.30 uur: Kinderen kunnen zelf proefjes doen op het plein.

Groep 1 t/m 3 op Kleuterplein en groep 4 t/m 8 op grote plein.

Ouders /verzorgers mogen ook een kijkje nemen op het plein.

Donderdag starten we dan met mandjeslezen. Dit houdt in dat de groepen boeken kunnen lezen over de natuur, wetenschap en techniek.  

 

De brandweer op school

De brandweer kwam verkoeling brengen op een van de laatste, zeer warme, schooldagen van het jaar. Dank je wel brandweer en ouders die dit geregeld hebben. Dit was fantastisch!

          

Indianenfeest groep 1 en 2

Het indianenfeest was vanochtend een gezellig, ontspannen en vrolijk evenement. Het begon bij aanvang met ons stam-lied, waarbij  veel ouders aanwezig waren. Wat vinden de kinderen en juffen die betrokkenheid fijn.

Daarna werden steeds 4 kleuter-indianen uit de klas gehaald door twee groep 8 leerlingen, die deze "indianen" bij de spelletjes mochten begeleiden. Voor de kinderen is dit lekker overzichtelijk. Er werden o.a. de volgende activiteiten gedaan: indianentooi stempelen, ketting rijgen, luisteren naar een voorgelezen indianen verhaal met een bekertje ranja en een koekje, ringen werpen, ballen in een tipi gooien, schminken en haar vlechten, stokpaarden race, vissen, waterspelletjes, indianen krijgertje (beer gaat ze pakken) en kleuren. 

Ondertussen werd de waterslang, emmertjes en octopus (water spoot uit 8 armen) klkaargezet. Eerst allemaal nog een waterijsje bij een spelletje gegeten en daarna spoot het water buiten lekker in het rond. In een rot tempo waren de kinderen uit de kleren (nog nooit zo snel gezien) en hadden direct grote lol met elkaar met het water. Dat snel uit de kleren bleek later (12.15 uur) ook ons probleem: er lag erg, erg veel door elkaar en alle (help, help) indianen kleding leek op elkaar. Volgende keer moeten we dat echt beter organiseren. Maar goed, even verder over het waterfestijn: bij de octopus werd je lekker nat gespetterd door die zwaaiende armen en bij de waterslang mocht je een emmertje vullen met water. Die emmertjes werden dan vaak over hun eigen hoofd gekieperd of na toestemming (wow!) over elkaar. Tijdens het waterspel hebben eerst de groep 1 kinderen poffertjes gegeten in de schaduw en daarna de groep 2 kinderen. Natuurlijk was er de hele ochtend extra ranja en water te drinken. Het aankleden heeft  de 3 opperhoofd indianen (juffen) heel veel zweet druppletjes gekost: de hitte en heen en weer lopen/rennen om de juiste kleding bij de juiste indiaan te vinden. Gelukkig zijn we de hele ochtend goed geholpen door de groep 8 leerlingen en enkele ouders; onze dank hiervoor!
Wij  bedanken  alle ouders nog voor de plezierige samenwerking dit schooljaar!  Natuurlijk wensen we ieder een fijne, goede en onbezorgde zomervakantie toe.


Met zonnige groetjes,
Christa, Ineke en Janet