Search

Dagje Heiligerlee

Samen met groep 6 fietste groep 5 naar Heiligerlee. We werden ontvangen in het museum "Slag bij Heiligerlee". Het begon met een korte inleiding en een film over de 80-jarige oorlog, die eigenlijk geen 80 jaar duurde. Na de film mochten de leerlingen rondkijken in het museum. Een "echte" ijzeren helm opzetten en voelen hoe zwaar een harnas wel was. Rond 10.15 uur ruilde we van museum met groep 6. Zij waren eerst in het Klokkengieterij museum. De kinderen kregen uitleg hoe de klokken gegoten werden. We hebben allerlei mallen gezien en natuurlijk veel klokken gehoord. Ook de klokken van het carillon mochten we bespelen. Erg leuk en zeer interessant hoe het een en ander gemaakt werd. Rond 11.30 uur gingen we naar het monument. Daar stonden de mensen van Staatsbosbeheer en vrijwilligers ons al op te wachten. We liepen het beleefpad en onderweg vertelde Beno van alles over de geschiedenis en over de natuur. Toen hadden de vrijwilligers de worstjes klaar en iedereen kreeg een broodje knak. Dat viel er lekker in. Tot slot bedankten we ieder die had meegewerkt aan deze geslaagde dag.  

    

Schoolreis Survival Breeland

We hebben er lang naar uitgekeken, maar maandag 27 mei was de dag van de schoolreis. We gingen met de groepen 5,6 en 7 naar het survivalpark Breeland in Annen. In een mooie bus van Deiman-tours vertrokken we vanaf het busstation in Scheemda. De reis was nog maar net begonnen of de tassen kwamen al open. De Kruitvat heeft het geweten dat Jaarfke op schoolreis ging, want de een had nog een grotere puntzak dan de andere. De lekkerste snoepjes deden de ronde. Om 9.45 uur kwamen we bij het park aan. Maarten en Jesse stonden ons al op te wachten om uitleg te geven. De drie groepen werden in tweeën verdeeld en toen gingen we op pad. Steppen, Canadese kano trekwedstrijden op het water, vlotten bouwen en kijken of je kon drijven, kanoën en letterboxen  zoeken. We moesten via allerlei touwladders oversteken bij het water en dat was best wel spannend voor sommige kinderen. Over het algemeen is het bij iedereen gelukt en een enkeling kreeg een nat pak. Er waren natuurlijk ook kinderen die dat stiekem wel heel leuk. Tussen de middag kregen we een snackpakket en dat vonden de leerlingen heerlijk. Bijna alles was opgegeten, veel werk verzetten maakt hongerig. Toen we alles volgens het programma hadden gedaan was er voor de kinderen nog een lekker ijsje, dat hadden ze ook wel verdiend. Om 16.30 uur zou de bus ons weer ophalen. Iets te laat kwamen we bij het busstation in Scheemda aan, allemaal zeer moe, maar terugkijkend op een fantastische schoolreis.

    

Excursie Midwolderbos

Dinsdag 21 mei ging groep 5 op de fiets naar het Midwolderbos. De mensen van IVN hadden met ons een afspraak gemaakt om een slootjes- en een struun excursie te doen door het bos. Een week eerder hadden ze een berichtje gestuurd dat het helaas, vanwege ziekte, niet door kon gaan. Wij vonden het jammer en hebben toen besloten om het zelf te regelen voor de kinderen. Opgetogen met emmers, schepnetten, vergrootglazen etc kwamen in het bos aan. Langs de sloot vonden we allerlei waterdieren. We verzamelden alles in een grote bak waar de leerlingen met hun vergrootglas heel specifiek naar een bepaald diertje konden kijken. We hebben schaatsenrijders, watertorren, bootsmannetjes en allerlei larven gezien. Toen het tijd was voor ons tussendoortje deden we dat in het veld. De Koninkspaarden toekijkend op gepaste afstand. Heerlijk zo in de buitenlucht. Tot slot gingen we de jonge dieren vooraan bij de Ennemaborg ons oud brood geven en nog even verstoppertje spelen. Een fijne ochtend waarin de kinderen weer van alles te weten zijn gekomen over het leven in het bos en in het water.


    

Scoor een boek

Woensdagochtend 15 april was de afsluiting van het leesproject "Scoor een boek". Vol enthousiasme liepen we naar het voetbalveld in Scheemda, waar we om 10.15 uur verwacht werden. Er waren allerlei leuke spelletjes uitgezet die we met de groep mochten spelen en waar je punten mee kon verdienen. Mooie spellen die we niet dagelijks doen, zoals latje schieten, twister in het groot, bandslingeren, hints, letterhesjes waar je zoveel mogelijk woorden mee moest maken. Ook de basketbalbaan was erg in trek. We deden goed ons best en behaalden veel punten. In totaal hebben we 295 boeken in deze periode gelezen, wat een groot compliment verdient voor groep 5.

Top gedaan!

  

Tennis

Na vier intensieve tennislessen in de gymzaal, volgde de afsluiting op de tennisbaan van t.c. Ready. Het was erg leuk om te zien hoe de kinderen na relatief weinig lessen al een aardig balletje konden slaan. De leerlingen vonden het prachtig dat heel veel ouders even een kijkje kwamen nemen. Nog leuker werd het toen de ouders aan het eind nog een partijtje tennis met hun kinderen mochten spelen.
Een geslaagd evenement!

  

De koe en jij

We gingen met 5 auto's naar Ten Boer om daar een melkveebedrijf te bezoeken. We werden welkom geheten op de boerderij van de familie Langereis, waar boerin Annely,  hun bedrijf liet zien. Na de rondleiding gingen we wat eten en drinken en legde ze uit dat we in groepjes allerlei opdrachten gingen maken. Er waren 6 kaarten waar de opdrachten op stonden. Ze mochten de "melkkoe" melken, de stal vegen, de kalfjes vertroetelen (o.a de tweeling kalfjes) koeien voeren en machines bestuderen. Na dit educatieve programma was het moeilijk afscheid nemen van de schattige kalfjes. tegen 12.00 uur waren we terug bij school en hebben we een erg leerzame ochtend gehad.


    

Schoolvoetbal

Sommige kinderen hadden er al weken naar uitgezien: het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Dit jaar mocht groep 5 voor het eerst meedoen. Reuze spannend dus!! Er waren kinderen die al drie dagen van te voren hun sporttas klaar hadden staan. Woensdag 17 april was het eindelijk zover. Het was een stralende dag. Vol enthousiasme begonnen de leerlingen aan hun wedstrijden onder begeleiding van een aantal ouders. Soms werd er gewonnen en soms verloren. maar aan het einde van de dag werden beide teams van groep 5 met een prachtig vaantje beloond voor hun inspanningen. Bovendien mocht het meisjesteam nog een mooie beker in ontvangst nemen voor de derde plaats. De belangstelling van de ouders was enorm en dat is toch erg fijn voor alle kinderen.


  

Paaslunch

Vaak hadden we met Pasen een ontbijt, maar deze keer had de paascommissie gekozen voor een lunch. Rond 12.00 uur hadden we groepjes gemaakt en mochten de kinderen gaan zitten waar ze wilden. We genoten van een heerlijk buffet, waar van alles en nog wat aanwezig was. Voor elk wat wils en voor een ieder een vers gebakken croissant. De leerlingen genoten met volle teugen en het was leuk te zien dat sommigen zich echt dik en rond aten. Veel meer dan normaal in hun broodtrommeltjes zit.


  

Gastles muskusratten

De kinderen zaten er helemaal klaar voor op donderdag 18 april. Ferdinand van Waterschap Hunze en Aa's kwam bij ons in groep 5 een les geven over muskusratten. Hij is een ervaren muskusrattenvanger en vertelde ons van alles over ratten. We kregen allerlei hulpmiddelen te zien en ook veel opgezette muskusratten. Een zeer interessant verhaal waar de leerlingen ademloos naar luisterden. We leerden bv. dat de muskusrat een semi aquatisch dier is, hoe ze vallen zetten en wat het verschil is tussen een 'val' en een 'kooi'. Ook vertelde Ferdinand hoe ze een klem plaatsen en waarom dit echt nodig is. We kregen ook nog een toegift. De kinderen zaten zo geboeid te luisteren dat hij ook nog wel iets wilde vertellen over de beverrat. Deze rat is fors gebouwd en maakt veel kades kapot met zijn scherpe tanden. Hij had ook een beverrat meegenomen zodat we ook in het  "echt" konden zien hoe hij eruit zag. Hij knaagt veel riet aan de onderkant bij de wortels kapot. Beverratten worden gevangen in levende vangkooien, zodat de dieren die er nog meer rondzwemmen weer vrij gelaten kunnen worden. Ze smullen van witlof, appels en broccoli en de beverrat heeft pech als hij daar van proeft. Hij moet gedood worden vanwege de schade die hij veroorzaakt. Een hele leerzame ochtend die de kinderen niet snel zullen vergeten.


    

Bezoek Zorgcentrum Nieuw Vredenhoven

We keken er al geruime tijd naar uit, op bezoek gaan bij Zorgcentrum Nieuw Vredenhoven.Ze hadden ons gevraagd de opening te verrichten voor hun "beweegweek". Dinsdag 9 april gingen we om 10.00 uur richting 'de oudjes'. Die zaten al op ons te wachten. De gezichten begonnen te stralen toen groep 5 binnenkwam. Alle kinderen gingen tussen de bejaarden zitten en raakten al snel aan de praat. Heel gezellig voor jong en oud. Tussendoor even iets lekkers eten en drinken, Daarna deden de kinderen een openingsdans, het ging perfect. De ouderen genoten zichtbaar. Vervolgens speelden we gezelschapsspelletjes zoals: sjoelen, ganzenbord, domino en vijven en zessen gooien. Rond de middag nuttigden we samen de maaltijd en werden we getrakteerd op een heerlijk ijsje. Een prachtige ochtend en zeker voor herhaling vatbaar.


  

  

Nationale rekendag

Woensdag 3 april was de landelijke rekendag. Groep 5 en 6 gingen samen aan de slag met een rekencircuit. We hadden 10 rekenspellen uitgezocht die de kinderen in groepjes deden. We speelden trio, maak 24, de dokter en de half dove patiënt (een leuk spel waar de dokter een getal noemt en de patiënt maar de helft hoort), de sommenbal enz.

Een leerzame dag waar de kinderen erg van genoten hebben.

    

Buitenlesdag

De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Ook onze school deed er aan mee op dinsdag 2 april. Groep 5 ging na de pauze op het schoolplein een aardrijkskundeles volgen. De landkaart van Nederland was in stukjes geknipt en als alles weer op de goede plek lag, moesten ze allerlei  plaatsen opzoeken in hun atlas en daarna op het grote geheel leggen.

Na deze les deden we een "Ren je Rot" met spellingsonderwijs. Op de muur stond een grote D of T getekend en als je wist of het woord  met een d- of t geschreven werd,moest je naar het juiste vak rennen.

's Middags gingen we nog de natuur in om vogels en kleine beestjes te spotten.

Er is van alles ontdekt en gezien.

    

Tennis groep 3,4 en 5

Met ingang van vrijdag 31 maart jl. zijn de tennislessen in samenwerking met TC Ready uit Scheemda weer begonnen. Onder leiding van meester Berend Jan worden de beginselen van het tennis aangeleerd. Meester Berend Jan geeft tennislessen bij vele verenigingen in de regio. Met leuke activiteiten en op een speelse manier leren de kinderen de hantering, het balgevoel en wat slagen te beheersen. Er zijn dit keer 3 tennislessen in de zaal en 1 afsluitende tennisles op de buitenbaan in Scheemda. Hier is nog geen datum van bekend en krijgt u naer bericht over. We hopen weer op een plezierige samenwerking en leuke en leerzame lessen voor de kinderen. 

  

Volleyballen met Lycurgus

Na 3 weken training met Juf Alies, kwamen de "echte grote mannen" op school om met de groepen 5 en 6 te volleyballen. Niels en Jeffrey, twee volleyballers van Lycurgus, leerden de kinderen hoe je een harde bal moet serveren en hoe je bovenhands het beste kan spelen. Na allerlei oefeningen speelden we twee partijtjes en dat was erg leuk. Veel hebben ze ervan geleerd en nu maar hopen dat sommigen enthousiast gemaakt zijn om te gaan sporten. 

      

 

De Hunebedbouwers

Gebouwd door reuzen? Een graf voor altijd? Raadsel-stenen Spectaculaire cirkel of heilige keien. Zomaar wat vragen die in de les aan de orde kwamen. We deden net alsof we zelf hunebedbouwers waren en gingen met keien aan de slag. Elke groep maakte een eigen hunebed. 

    

  


 

Rekenen op een andere manier

Groep 5 rekent natuurlijk uit het rekenboek "Wereld in getallen". Regelmatig gaan we ook rekenen op een andere manier. We hebben een grote spellenkist "met sprongen vooruit" waar heel veel verschillende spelletjes in zitten. We spelen dan in kleine groepjes allerlei verschillende spellen en behandelen dan ook veel verschillende rekenonderwerpen. Vermenigvuldigen doen we bv. met memorie, getallen op de getallenlijn plaatsen doen we bv. met het spel dicht, dichtst en we spelen regelmatig bingo. De leerlingen moeten dan op een hokjespapier zelf 20 keersommen bedenken zonder antwoorden. Juf haalt dan uit het bingozakje kaartjes met antwoorden en wie het eerst een rij vol heeft verdient een sticker. 
Het is dus zaak dat je de tafels erg goed kent. De kinderen genieten er elke keer weer van. 

    

  

Leesbingo

Het leesbingo project, waar de kinderen in alle houdingen en plekken boeken mogen lezen, is weer ten einde. In onze groep waren er diverse kinderen die flink hun best hadden gedaan. Door loting is Nikki de winnaar geworden en kreeg ze het, door haar zelf uitgekozen boek, nl. "Het liefste voor een pony". 

Presentaties in groep 5

De kinderen waren er helemaal klaar voor. Valentijnsavond waren alle ouders van de kinderen uitgenodigd om naar hun presentaties te luisteren. Tijdens de lessen uit de methode "Blink" (wereldoriëntatie) hebben de kinderen in groepjes informatie verzameld over 5 steden, te weten: Parijs, Groningen, Amsterdam, Barcelona en New York. Middels maquettes en PowerPoint vertelden de kinderen zoveel mogelijk over hun stad. De leerlingen en de leerkrachten waarderen het zeer dat de ouders met zovelen aanwezig waren. 

  

Werken in circuitvorm

Op Valentijnsdag gingen we werken in circuitvorm. De kinderen kregen centraal de instructie voor de lessen en gingen daarna in groepjes aan de slag. Er waren 5 groepen waarin de leerlingen verschillende vakken maakten. (spelling/schrijven/lezen/rekenen en een tekenopdracht). Er werd hard gewerkt en elke keer 20 minuten per onderdeel. Na afloop, 5 rondes verder, mocht iedereen nog een poosje werken aan opdrachten die nog niet helemaal af waren. Toen het tijd was om te stoppen zat een ieder klaar voor de nabespreking. Dit willen ze wel vaker, zo leuk!!!

    

Scoor een boek

Scoor een boek! is begonnen. De leerlingen gaan de komende periode zoveel mogelijk boeken lezen('scoren'). Het is de bedoeling dat de kinderen na elk gelezen boeken een bal op een leeg speelveld mogen plakken. In de rust komt iemand van de bibliotheek langs om de score te bekijken en om eventueel de boeken te ruilen. Daarna gaan we nog een helft door tot het eindsignaal. Dat zal zijn in de week van 14-17 mei. Alle gelezen boeken worden dan geteld en tijdens een sportieve ochtend op het sportveld zullen ze de eindstand bekend maken. We gaan er flink tegen aan en doen ons best om een goede score te behalen, want lekker lezen is gezond en je wordt er wijs van!!

  

Zwemmen

De zwemlessen van groep 5, in het zwembad van Finsterwolde, zitten erop. De kinderen hebben vier weken lang goed hun best gedaan, waardoor de zwemvaardigheid bij de meesten flink is toegenomen. De laatste keer zwommen de kinderen met hun bovenkleding aan, alsof ze niet anders gewend waren. Ze konden hun vorderingen tonen aan ouders, opa's en oma's. In de zomer krijgen deze lessen een vervolg in zwembad "de Ringberg" in Scheemda. Als de kinderen daarna de gevraagde zwemvaardigheden beheersen, ontvangen ze een certificaat. 

  

Judo in groep 5

Na vier weken lang intensief oefenen werd het judo-project maandag 4 februari afgesloten met een toernooi. De leerlingen van Jaarfke en Eexterbasisschool werden in kleine groepjes verdeeld. Op deze manier kwamen alle kinderen snel aan de beurt. Iedereen kon de aangeleerde judogrepen toepassen in de wedstrijdjes. Ouders en andere belangstellenden waren uitgenodigd om het toernooi bij te wonen. Na afloop werden alle kinderen beloond met een prachtige medaille voor hun inspanningen. Een geslaagd evenement!!

  

Winterpret

Voor schooltijd waren de kinderen al druk met het rollen van sneeuwballen. Ze hadden met elkaar het plan opgevat om een grote sneeuwpop te maken. Toen de bel ging om 8.25 waren ze natuurlijk nog niet klaar. We spraken af dat we in de pauze verder gingen en zie daar..... het resultaat mag er zijn, Nu maar hopen dat de sneeuw nog een poosje blijft liggen. 

Voorleesontbijt

Al vroeg in de ochtend hadden we de matten uit de gymzaal in onze klas gelegd. De kinderen kwamen met hun pyjama en slaapzak (sommige met kussen en deken) op school om lekker te chillen. De ouderraad had een heerlijk ontbijtje verzorgd, waar de kinderen relaxed van konden genieten. Ondertussen werd er een spannend verhaal voorgelezen. Tot slot nog even een kussengevecht en daarna werd alles weer keurig opgeruimd.
Erg leuk om de dag eens anders te beginnen!!

De waanzinnige boomhut

Dinsdag 22 januari, bezoek aan De Klinker
Enkele moeders reden ons erheen

We waren ruim op tijd
Andere scholen kwamen ook
Alle kinderen kregen een plek in de zaal
Nauwelijks zaten we of het licht viel uit
Ze heten Andy, Terry en Bob
In het begin was er sprake van paniek
Niet alles was in orde
Nee, ze hadden geen verhaal geoefend
Inmiddels bedachten ze een plan
Geniaal, Bob moest verschillende types spelen
Er kwam een pakket van Bill, de postbode

Bill gaf het pakket aan Terry
Oeps, er zaten zee-apen in
Opeens kwam er een zeemeermin uit
Maar het bleek een zeemonster te zijn
Huh, iedereen werd bang
Uiteindelijk liep het goed af
Tot slot kregen ze een geweldig applaus!!

 

 

 

 

 

 

  

Judo

Meteen op de eerste dag na de kerstvakantie zijn de judolessen van start gegaan. De lessen worden verzorgd door judoschool Wouter Meijer. De kinderen zijn erg enthousiast en hebben al heel wat technieken geleerd. Op maandag 4 februari volgt er een toernooitje, waarbij ook ouders van harte welkom zijn. Over het juiste tijdstip volgt zo spoedig mogelijk informatie. 

  

Zwemmen in Finsterwolde

De kinderen hadden er enorm veel zin in. Zwemmen in de winter en dan ook nog met een bus worden gebracht. Nou wie wil dat nou niet!
Vrijdag 11 januari was het dan zover. Een mooie bus van Deiman kwam ons ophalen en bracht ons naar het zwembad in Finsterwolde. De badjuffen stonden ons al op te wachten en om 9.30 uur sprong iedereen het water in. Eerst moeten we allemaal 4x heen en weer zwemmen, zodat de badjuffen konden zien hoe de kinderen er conditioneel en zwemtechnisch voorstonden. Daarna mochten ze allerlei springoefeningen doen vanaf de startblokken. Vanaf 10.00 uur was het nog een kwartiertje vrij spelen. Ze doken ringen op, speelden tikkertje in het water. Na het "speelkwartiertje" was het aankleden, want de bus bracht ons om 10.30 uur weer terug naar school. 

  

Kerstfeest in groep 5

Alle leerlingen van groep 5 waren de hele week al een beetje onrustig in de aanloop naar het kerstdiner. Donderdagavond 20 december was het zover. Alle kinderen kwamen in hun mooiste kleren op school. Iedereen had zijn/haar best gedaan om iets lekkers klaar te maken. De groep genoot met volle teugen en er werd flink gegeten. Een super gezellige avond, waar we met veel plezier op terug kijken. 

      

Hapjescarrousel

Donderdagmiddag 13 december organiseerden de groepen 4,5 en 6 een hapjescarrousel. We werken op groepsniveau over eten, waar het vandaan komt en wat er in verschillende landen gegeten wordt. We leerden veel over de gebruiken van de landen, zo weten we nu dat je met je handen eten lang niet altijd fout is, dat je in Canada een vette scheet moet laten als je het eten lekker vind.
De groepen werden door elkaar gehusseld en in kleine groepjes verdeeld en in elk lokaal werden 9 hapjes geproefd. We kregen uit Griekenland - Griekse yoghurt met honing en walnoot, uit Italië - pizzabroodje, uit China - kipsate met kroepoek, uit België - patatchips met mayo en ketchup, uit Nederland - prikker met kaas en worst, uit Zwitserland - een tosti met Zwistserse kaas, uit de USA - een hotdog, uit Frankrijk - stokbroodjes met brie en kruidenkaas. De kinderen hebben goed gegeten en waren vol van al dat lekkers. Een leuke middag, waar we weer veel van geleerd hebben. 

    

Sintfeest

Woensdagochtend 5 december kwamen Sint en zijn Pieten bij Jaarfke op bezoek. In groep 5 verheugden de kinderen zich er al geruime tijd op. We hadden lootjes getrokken en de jongens en de meisjes konden de Sint dus mooi een handje helpen met surprises en gedichten. De leerlingen hadden prachtige dingen gemaakt. Vol verwachting klopte ons hart..... wat zit er in al die leuke dingen!!!!! Ook hadden we al enkele dagen geoefend met muziek en dans. De hele klas had de pietenmove, zwarte pietenstyle en pietenstress ingestudeerd. De Sint en zijn Pieten deden volop mee en hadden veel plezier. 

  

Plasticsoep

Willeke van Hunze en Aa kwam ons op donderdagochtend 29 november het een en ander vertellen over de plasticsoep in de Oceaan. Ze vertelde hoe we schoon water uit onze kraan kregen en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ook las ze een mooi verhaal voor over een rietje die een hele reis makte. We kregen het grote leesboek cadeau zodat we ook in de klas er nog weer eens uit voor kunnen lezen. Tot slot mochten de leerlingen een 'knutsel' maken van iets van plastic. Het bleek een groot succes. 

    

Specerijenproeverij

In de nieuwe Blink methode (wereldoriëntatie) gaat het deze keer over specerijen en hun herkomst. Kijkend op de wereldbol, zoeken waar alles vandaan komt en je ondertussen afvragen hoe alles smaakt. We deden een proeverij. Chilipeper, rozemarijn, kaneel, gember, kervel en kerriepoeder. Alles lag op bordjes met de naam erbij. In tweetallen gingen de leerlingen proeven en schreven ze in hun schrift een + of een - teken bij desbetreffende specerij. Alle kinderen ontdekten dat chilipeper toch wel erg scherp was. Ze gingen allemaal blussen met fruit wat er nog in de klas was. Het was een hele ervaring.

    

Geldpieten op school

Op woensdag kwamen er twee geldpieten op school omdat de kinderen van groep 5 mogen helpen met het kopen van cadeautjes. De kinderen waren de hele ochtend al erg onrustig, want zoals elk jaar was het ook nu toch weer een beetje spannend. Gelukkig hadden de Pieten voor elk kind een envelopje met 10 euro. Ook mochten de leerlingen, onder begeleiding van de ouderraad, een koek versieren met veel snoepgoed. Ze waren trots op hun resultaat en kregen al dat lekkers mee naar huis. 

  

Boerderijbezoek

Niet elke boerderij is hetzelfde. We hebben deze keer gekozen om met groep 5 een akkerbouwbedrijf te bezoeken. We gingen op 14 november naar educatieboerderij 'de Nieuwlandse Akker' in Midwolda. Lianne, de boerin, leidde ons rond op de boerderij en vertelde over allerlei gewassen en machines. De kinderen keken hun ogen uit bij de grote tractoren en combine. Ze dedn het spel 'Ren je Rot', waarbij ze moesten kiezen of er wel of geen tarwe in het product was verwerkt. In de pauze kregen de kinderen wat te drinken en een heerlijke appel. Daarna gingen ze zelf aan de slag. Op de boerderij verbouwen ze uien en daar gingen de leerlingen zelf soep van maken. Ze sneden, bakten en roerden. Ieder had een taak om de soep tot een succes te laten worden. Nou het resultaat mocht er wezen. De een vond het heerlijk en nam nog meer soep, de ander liet het bij een paar hapjes. De soep werd geserveerd met heerlijk stokbrood uit de over, besmeerd met koolzaadolie. 
Een fantastische ochtend, waar de kinderen met plezier op terugkijken. 

    

11 november is de dag.......

In Scheemda was het lichtjesfeest op zaterdag 10 november. De kinderen van groep 5 hadden allemaal hun best gedaan een mooie lampion te maken. In de klas hebben we flink gezongen en hopelijk deden de leerlingen dat ook aan de deuren.

Gezond Scoren

Groep 5 doet mee met het project Gezond Scoren. Het is een gezondheidsproject voor 3000 basisschoolleerlingen, waarbij speler van FC Groningen worden ingezet om de kinderen en hun ouders bewust te maken en aan te zetten tot een gezonde leefstijl. Het project duurt 6 weken en in groep 5 wordt elke week een thema behandeld, zoals het belang van ontbijten, groente en fruit, bewegen, slapen, geluk en waarom moet je veel water drinken. De kinderen werken er met veel enthousiasme aan en vinden het een leuk project..
Ze kunnen met hun ouders ook een wedstrijd van FC Groningen bezoeken en dat is de beloning voor de leerlingen die erg hard hebben gewerkt aan Gezond Scoren.

Winnaar propjes gooien

In groep 5 deden we een spelletje: wie kan er heel gericht met propjes gooien. Eerst hadden we al een paar keer op het schoolplein een sneeuwballen gevecht gehouden met proppen papier. Dat was natuurlijk het moment om de juffen te 'bekogelen' met de proppen. Donderdagmiddag was de echte 'wedstrijd'. In de klas hadden we een bak waar de propjes in gegooid moesten worden. Na verschillende rondes was NIKKI de winnares. Ze kreeg een heuse beker: De beste propjes gooier van groep 5.

  

Naamgedicht

Tijdens een les Nieuwsbegrip kwam in groep 5, de geboorte van de eerste Nederlandse kiwi aan de orde. De kinderen leerden er veel over. Ze maakten een naamgedicht over Tuatahi:

T ot onze grote vreugde kwam
U it een groot ei in
A vifauna een kiwi ter wereld
T uatahi is een zeldzame vogel
A lle mensen zijn er erg blij mee
H opelijk wordt hij gauw groot
I edereen kan hem/haar bewonderen

T uatahi is een jonge kiwi
U it Nieuw Zeeland komen ze
A vifauna verzorgt de kiwi
T ijd dat ze groot worden
A lle kiwi's hebben scherpe snavels
H ij heeft een ei-vorm
I edere dag kun je de kiwi's zien

  

Afsluiting Kinderboekenweek

Donderdagmidag 11 oktober was de afsluiting van de Kinderboekenweek. De gehele week hadden de kinderen al volop in de nieuwe boeken gelezen/gekeken en diverse activiteiten gehad. Zo moesten ze de hobby's of interesses van de juffen, meester bij de desbetreffende personen plaatsen. Een ingewikkelde bezigheid maar verrassend voor sommige collega's die ineens dingen toebedeeld kregen waar ze niets van af wisten. 
De laatste middag was het prachtig zomerweer en dat kwam ons goed uit. We hadden een vriendenspeurtocht rondom de school uitgezet. De leerlingen van groep 8 haalden uit elke groep kinderen en zo kregen we mooie groepjes van groep 1 t/m groep 8. Erg leuk om te zien hoe goed idereen meedeed. Ze zochten bv. Adriaan en Bassie, Sneeuwitje en de zeven dwergen bij elkaar en daardoor ontstonden er woorden, in dit geval AFSLUITING KINDERBOEKENWEEK. 

De Egel

Een egel uit de stad Den Bosch
die droeg zijn stekels altijd los
ze wapperden naar alle kant
dus eigenlijk niets aan de hand

ze woonde in een villawijk
de tuin dat was haar koninkrijk
door de bewoners rijk gezegend
werd zij koninklijk bejegend

'Mevrouw' die zag zij heel erg vaak
daarmee was iets niet in de haak
haar stekels krulden heel erg mooi
en lagen keurig in de plooi

dat wil ik ook zo dacht de egel
het hoort hier zo het is de regel
ook al ben ik het niet zo gewend
ik wil subiet een permanent

haar stekels werden afgerond
en sleepten zowaar over de grond
het was niet handig maar wel mooi
haar stekels eind'lijk in de plooi

de buurhond vond het interessant
en bleef niet langer in z'n mand
deskundig werd zij stuk gereten
en daarna smaak'lijk opgegeten

een andere egel uit Den Bosch
die draagt haar stekels nog steeds los
ze wapperen naar alle kant
dáármee is dus niets aan de hand
 

  

Groep 5 maakt Elfjes

Tzunami (Lynn)                                                Turnen (Nikki)
Vloed golf                                                         lenig zijn
heel erg extreem                                              turnen is leuk
heel veel huizen verwoest                                veel bewegen is goed
zielig                                                                 joepie

Pilar                                                                  Kat (Mike)
heeft suikerziekte                                             heel lief 
hyper en hypo                                                  hij heet Tommy
ik kan goed leven                                             heeft een rode halsband
hoera                                                                Tommy

Tzunami (Martijn)                                              
aardbeving Sulawesi
alles is verwoest
veel mensen willen helpen
Gelukkig

The Daily Mile

De groepen 5 en 6 lopen, als het weer het toelaat, 3x per week The Daily Mile. Het idee van The Daily Mile is simpel; 3x per week onderbreken de kinderen hun les vijftien minuten lang om buiten, in hun eigen tempo, een rondje te rennen of te joggen met hun klasgenoten. Als ze weer terug zijn, hebben ze meer energie voor de rest van de lessen. Het is dus geen verloren schooltijd maar het levert juist tijd op. Groep 5 en 6 vinden het leuk om te doen, veel bewegen is gezond en goed voor de concentratie. Meer bewegen maakt gezonder!!!

    

Informatieavond groep 5

Dinsdagavond 18 september was de informatieavond. De kinderen hadden 's middags al hun boeken op tafel gelegd zodat ze alles aan hun ouders konden laten zien. Veel ouders lieten zich voorlichten door hun kind en dat deden ze erg goed. Engels, wereldoriëntatie en Blits (studievaardigheden) waren favoriete boeken om in te kijken. Veel ouders genoten en de kinderen waren maar wat trots om hun klas te laten zien. 

    
 

Engelse les

Dit schooljaar krijgt groep 5 het vak Engels. De kinderen spreken natuurlijk al een aardig woordje Engels, vanwege t.v., computerspelletjes etc. De lessen bestaan uit videofragmenten en een werkboek waarin de leerlingen ook al woorden schrijven in het Engels. Ze vinden het prachtig en verheugen zich elke donderdag op deze les. 
    

 

Welkom op de site van Groep 5

   
We gaan er een mooi schooljaar van maken en veel leuke dingen doen. Ook gaan we natuurlijk veel leren. Dit schooljaar krijgen we veel nieuwe vakken. Onze juffen zijn juf Marie en juf Truus.