Search

Sintfeest

Woensdagochtend 5 december kwamen Sint en zijn Pieten bij Jaarfke op bezoek. In groep 5 verheugden de kinderen zich er al geruime tijd op. We hadden lootjes getrokken en de jongens en de meisjes konden de Sint dus mooi een handje helpen met surprises en gedichten. De leerlingen hadden prachtige dingen gemaakt. Vol verwachting klopte ons hart..... wat zit er in al die leuke dingen!!!!! Ook hadden we al enkele dagen geoefend met muziek en dans. De hele klas had de pietenmove, zwarte pietenstyle en pietenstress ingestudeerd. De Sint en zijn Pieten deden volop mee en hadden veel plezier. 

  

Plasticsoep

Willeke van Hunze en Aa kwam ons op donderdagochtend 29 november het een en ander vertellen over de plasticsoep in de Oceaan. Ze vertelde hoe we schoon water uit onze kraan kregen en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ook las ze een mooi verhaal voor over een rietje die een hele reis makte. We kregen het grote leesboek cadeau zodat we ook in de klas er nog weer eens uit voor kunnen lezen. Tot slot mochten de leerlingen een 'knutsel' maken van iets van plastic. Het bleek een groot succes. 

    

Specerijenproeverij

In de nieuwe Blink methode (wereldoriëntatie) gaat het deze keer over specerijen en hun herkomst. Kijkend op de wereldbol, zoeken waar alles vandaan komt en je ondertussen afvragen hoe alles smaakt. We deden een proeverij. Chilipeper, rozemarijn, kaneel, gember, kervel en kerriepoeder. Alles lag op bordjes met de naam erbij. In tweetallen gingen de leerlingen proeven en schreven ze in hun schrift een + of een - teken bij desbetreffende specerij. Alle kinderen ontdekten dat chilipeper toch wel erg scherp was. Ze gingen allemaal blussen met fruit wat er nog in de klas was. Het was een hele ervaring.

    

Geldpieten op school

Op woensdag kwamen er twee geldpieten op school omdat de kinderen van groep 5 mogen helpen met het kopen van cadeautjes. De kinderen waren de hele ochtend al erg onrustig, want zoals elk jaar was het ook nu toch weer een beetje spannend. Gelukkig hadden de Pieten voor elk kind een envelopje met 10 euro. Ook mochten de leerlingen, onder begeleiding van de ouderraad, een koek versieren met veel snoepgoed. Ze waren trots op hun resultaat en kregen al dat lekkers mee naar huis. 

  

Boerderijbezoek

Niet elke boerderij is hetzelfde. We hebben deze keer gekozen om met groep 5 een akkerbouwbedrijf te bezoeken. We gingen op 14 november naar educatieboerderij 'de Nieuwlandse Akker' in Midwolda. Lianne, de boerin, leidde ons rond op de boerderij en vertelde over allerlei gewassen en machines. De kinderen keken hun ogen uit bij de grote tractoren en combine. Ze dedn het spel 'Ren je Rot', waarbij ze moesten kiezen of er wel of geen tarwe in het product was verwerkt. In de pauze kregen de kinderen wat te drinken en een heerlijke appel. Daarna gingen ze zelf aan de slag. Op de boerderij verbouwen ze uien en daar gingen de leerlingen zelf soep van maken. Ze sneden, bakten en roerden. Ieder had een taak om de soep tot een succes te laten worden. Nou het resultaat mocht er wezen. De een vond het heerlijk en nam nog meer soep, de ander liet het bij een paar hapjes. De soep werd geserveerd met heerlijk stokbrood uit de over, besmeerd met koolzaadolie. 
Een fantastische ochtend, waar de kinderen met plezier op terugkijken. 

    

11 november is de dag.......

In Scheemda was het lichtjesfeest op zaterdag 10 november. De kinderen van groep 5 hadden allemaal hun best gedaan een mooie lampion te maken. In de klas hebben we flink gezongen en hopelijk deden de leerlingen dat ook aan de deuren.

Gezond Scoren

Groep 5 doet mee met het project Gezond Scoren. Het is een gezondheidsproject voor 3000 basisschoolleerlingen, waarbij speler van FC Groningen worden ingezet om de kinderen en hun ouders bewust te maken en aan te zetten tot een gezonde leefstijl. Het project duurt 6 weken en in groep 5 wordt elke week een thema behandeld, zoals het belang van ontbijten, groente en fruit, bewegen, slapen, geluk en waarom moet je veel water drinken. De kinderen werken er met veel enthousiasme aan en vinden het een leuk project..
Ze kunnen met hun ouders ook een wedstrijd van FC Groningen bezoeken en dat is de beloning voor de leerlingen die erg hard hebben gewerkt aan Gezond Scoren.

Winnaar propjes gooien

In groep 5 deden we een spelletje: wie kan er heel gericht met propjes gooien. Eerst hadden we al een paar keer op het schoolplein een sneeuwballen gevecht gehouden met proppen papier. Dat was natuurlijk het moment om de juffen te 'bekogelen' met de proppen. Donderdagmiddag was de echte 'wedstrijd'. In de klas hadden we een bak waar de propjes in gegooid moesten worden. Na verschillende rondes was NIKKI de winnares. Ze kreeg een heuse beker: De beste propjes gooier van groep 5.

  

Naamgedicht

Tijdens een les Nieuwsbegrip kwam in groep 5, de geboorte van de eerste Nederlandse kiwi aan de orde. De kinderen leerden er veel over. Ze maakten een naamgedicht over Tuatahi:

T ot onze grote vreugde kwam
U it een groot ei in
A vifauna een kiwi ter wereld
T uatahi is een zeldzame vogel
A lle mensen zijn er erg blij mee
H opelijk wordt hij gauw groot
I edereen kan hem/haar bewonderen

T uatahi is een jonge kiwi
U it Nieuw Zeeland komen ze
A vifauna verzorgt de kiwi
T ijd dat ze groot worden
A lle kiwi's hebben scherpe snavels
H ij heeft een ei-vorm
I edere dag kun je de kiwi's zien

  

Afsluiting Kinderboekenweek

Donderdagmidag 11 oktober was de afsluiting van de Kinderboekenweek. De gehele week hadden de kinderen al volop in de nieuwe boeken gelezen/gekeken en diverse activiteiten gehad. Zo moesten ze de hobby's of interesses van de juffen, meester bij de desbetreffende personen plaatsen. Een ingewikkelde bezigheid maar verrassend voor sommige collega's die ineens dingen toebedeeld kregen waar ze niets van af wisten. 
De laatste middag was het prachtig zomerweer en dat kwam ons goed uit. We hadden een vriendenspeurtocht rondom de school uitgezet. De leerlingen van groep 8 haalden uit elke groep kinderen en zo kregen we mooie groepjes van groep 1 t/m groep 8. Erg leuk om te zien hoe goed idereen meedeed. Ze zochten bv. Adriaan en Bassie, Sneeuwitje en de zeven dwergen bij elkaar en daardoor ontstonden er woorden, in dit geval AFSLUITING KINDERBOEKENWEEK. 

De Egel

Een egel uit de stad Den Bosch
die droeg zijn stekels altijd los
ze wapperden naar alle kant
dus eigenlijk niets aan de hand

ze woonde in een villawijk
de tuin dat was haar koninkrijk
door de bewoners rijk gezegend
werd zij koninklijk bejegend

'Mevrouw' die zag zij heel erg vaak
daarmee was iets niet in de haak
haar stekels krulden heel erg mooi
en lagen keurig in de plooi

dat wil ik ook zo dacht de egel
het hoort hier zo het is de regel
ook al ben ik het niet zo gewend
ik wil subiet een permanent

haar stekels werden afgerond
en sleepten zowaar over de grond
het was niet handig maar wel mooi
haar stekels eind'lijk in de plooi

de buurhond vond het interessant
en bleef niet langer in z'n mand
deskundig werd zij stuk gereten
en daarna smaak'lijk opgegeten

een andere egel uit Den Bosch
die draagt haar stekels nog steeds los
ze wapperen naar alle kant
dáármee is dus niets aan de hand
 

  

Groep 5 maakt Elfjes

Tzunami (Lynn)                                                Turnen (Nikki)
Vloef golf                                                          lenig zijn
heel erg extreem                                              turnen is leuk
heel veel huizen verwoest                                veel bewegen is goed
zielig                                                                 joepie

Pilar                                                                  Kat (Mike)
heeft suikerziekte                                             heel lief 
hyper en hypo                                                  hij heet Tommy
ik kan goed leven                                             heeft een rode halsband
hoera                                                                Tommy

Tzunami (Martijn)                                              
aardbeving Sulawesi
alles is verwoest
veel mensen willen helpen
Gelukkig

The Daily Mile

De groepen 5 en 6 lopen, als het weer het toelaat, 3x per week The Daily Mile. Het idee van The Daily Mile is simpel; 3x per week onderbreken de kinderen hun les vijftien minuten lang om buiten, in hun eigen tempo, een rondje te rennen of te joggen met hun klasgenoten. Als ze weer terug zijn, hebben ze meer energie voor de rest van de lessen. Het is dus geen verloren schooltijd maar het levert juist tijd op. Groep 5 en 6 vinden het leuk om te doen, veel bewegen is gezond en goed voor de concentratie. Meer bewegen maakt gezonder!!!

    

Informatieavond groep 5

Dinsdagavond 18 september was de informatieavond. De kinderen hadden 's middags al hun boeken op tafel gelegd zodat ze alles aan hun ouders konden laten zien. Veel ouders lieten zich voorlichten door hun kind en dat deden ze erg goed. Engels, wereldoriëntatie en Blits (studievaardigheden) waren favoriete boeken om in te kijken. Veel ouders genoten en de kinderen waren maar wat trots om hun klas te laten zien. 

    
 

Engelse les

Dit schooljaar krijgt groep 5 het vak Engels. De kinderen spreken natuurlijk al een aardig woordje Engels, vanwege t.v., computerspelletjes etc. De lessen bestaan uit videofragmenten en een werkboek waarin de leerlingen ook al woorden schrijven in het Engels. Ze vinden het prachtig en verheugen zich elke donderdag op deze les. 
    

 

Welkom op de site van Groep 5

   
We gaan er een mooi schooljaar van maken en veel leuke dingen doen. Ook gaan we natuurlijk veel leren. Dit schooljaar krijgen we veel nieuwe vakken. Onze juffen zijn juf Marie en juf Truus.